Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Princess Diana’ Category

Next month, Kate Middleton makes the cover of the UK magazine “Tatler. ” This February 2011 issue  is a royal special, commemorating the engagement of Ms. Middleton to Prince William.

The cover montage of four brilliantly-colored photos of Ms. Middleton are reminiscent of American pop artist Andy Warhol‘s 1962 silkscreen prints of  movie star Marilyn Monroe.

 Warhol began experimenting with making mass-produced images of famous people in August 1962 when Marilyn Monroe committed suicide. This method became Warhol’s signature style and made him very rich and famous.

This publicity shot of Marilyn Monroe by Gene Korman for the film “Niagara,” made in 1953 was used by Pop Artist Andy Warhol to create his famous 1962 silkscreen prints of the actress, following her suicide by overdose.

This 1962 silkscreen print by Andy Warhol shows the repetitive image of Marilyn Monroe in bright shades of canary yellow, aqua blue, and shocking pink. These tiny prints are still worth millions of dollars.

Princess Diana (1961-1997) was often featured on the cover of "Tatler." This is from 1990.

Readers: For more on Kate Middleton and Princess Diana on this blog, click here.

Readers: For more on Marilyn Monroe on this blog, click here.

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Kate Middleton (born Jan. 9, 1982) and Prince William of Great Britain announce their plans to marry (November 16, 2010). Kate's sapphire and diamond engagement ring belonged to the Prince's mother, Diana, Princess of Wales.

Since the November 16, 2010, announcement of her engagement to Prince William, all eyes have been on the lovely Kate Middleton, Britain’s princess-in-waiting (maybe to be titled “Her Royal Highness Princess Catherine of Wales”) and future queen. Everything from her plans to marry at Westminster Abbey on April 29, 2011, to her fashion picks is hot, hot news.

At the press conference, Kate looked so smashing in her sapphire blue, gathered-front engagement dress that the outfit became an instant fashion “must have.” It caused a shopping frenzy with women eager to copy Kate’s classic, ladylike, but sexy look. Only two days after she was seen wearing the silk jersey Issa London frock, the dress was sold out in London. It then became available online at Net-a-Porter.com for $535 but quickly sold out.

Within days, Tesco launched a replica version of the dress that was 20 times cheaper than the Issa, selling at £16 ($15.50). The Tesco version – in cotton – featured the same Issa length and waist-flattering, self-tie wrap style but with short sleeves. Within one hour of its availability, the Tesco knockoff design – dubbed “the Kate Middleton dress” – was sold out.

This cotton dress by the Florence + Fred line at Tesco.com emulates the blue Issa London design which Kate Middleton wore to face the press in November 2010 to announce her engagement to Prince William. This knockoff sold out online in one hour, a testimony to the power of Miss Middleton's influential fashion sense.

Peacocks, another British “high street” budget chain retailer, was not about to outdone by the competition.  They released an even cheaper version than Tesco’s – in polyester with three-quarter-length sleeves – that also sold out within hours of hitting the market. Peacocks anticipated the instant sell-out, setting up the ‘Waity Katie’ waiting list dedicated to the dress in order for customers to avoid disappointment. Kate Middleton received the  nickname ‘Waity Katie’  because she knew her fiance nine years before he proposed marriage.

Peacocks' polyester version of the Kate Middleton Issa dress, costing just £14.

It wasn’t just Kate’s dress that caused a fashion sensation. Jewelers around the world have been inundated with requests for replicas of her sapphire-and-diamond engagement ring. It is the same ring that Prince William’s father Prince Charles gave William’s mother, Lady Diana, in 1981, when they became engaged. After Diana’s death, the ring was passed down to Prince Harry, Diana’s second son and William’s younger brother. Harry decided to give William their mother’s ring to give to Kate as her engagement ring.

Kate Middleton's engagement ring

Jewelers were caught off guard by the sheer volume of customer requests for replicas of the engagement ring:

‘Our website crashed, phones are ringing like crazy,’ said Michael Arnstein, CEO of the Natural Sapphire Co. ‘We just hope we can handle the demand.'”

 

Princess Diana's engagement ring, now being worn by Kate Middleton. Prince Charles proposed to Lady Diana without a ring. After accepting Charles's proposal, Diana chose her own ring from a selection at Garrard Jewelers. Set on a gold band, this 18 carat oval cluster ring features a sapphire surrounded by 16 small diamonds.

Stores and websites are flooded with fake sapphire rings for sale. Below is a photo of one store’s offering:

 

Readers, for more of my posts on Kate Middleton and the British Royal family, click here.

Read Full Post »

Prince William of Great Britain and Catherine Middleton announce their engagement on November 16, 2010, in a side room at Clarence House, London.

This is the site of Prince William's October 20 proposal to Kate Middleton: at one of Kenya's stark Rutundu Log Cabins near Lake Rutundu on Africa's second highest peak. With no electricity, the couple, both 28, celebrated their engagement by a roaring fire and a bottle of bubbly. In an interview, the prince revealed that he had been carrying around the heirloom engagement ring in his knapsack for three weeks, all the time worried he might lose the irreplaceable relic that belonged to his late mother, Princess Diana.

The interior of the rustic Kenyan cabin where William proposed to Kate on Oct. 20, 2010.

Kate Middleton attended the University of St. Andrews in Scotland, where she received an Art History Degree and met her future husband, Prince William, heir to the British throne. The university claims to be "Britain's top match-making university," asserting that 10 percent of its students met the person with whom they would eventually settle down.

“Kate’s Obstacle Course” by Tina Brown:

“The future princess not only fulfilled Prince William’s requirements, she persuaded the Queen her future granddaughter-in-law is nothing like Diana. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty.

“No one has put in harder training to become a royal bride than the glossy-haired Kate Middleton. The eight-year wait has been fraught with tests she had to pass.

“First, discretion. Prince William’s smiling hostility toward the press is his non-negotiable core value. I am told he is so protective of his privacy he has been known to plant false tips with friends he distrusts and watch the media to see if they play out. William went ballistic at Christmas last year, when he suspected Kate might have been aware the tabloid snapper Niraj Tanna was lurking near a tennis court where she was playing on the Duchy of Cornwall estate, and that she graced the interloper with a camera-ready smile. Even her family has kept mum with no unruly relatives going rogue. The only telltale sign of possible impending nuptials has been Carole Middleton’s sudden suspicious determination to shed poundage on a prawn and cottage cheese diet.

“Second, virtue. The delicate issue of premarital experience has been managed by Kate with quiet dexterity. Her one known boyfriend before William at university, 22-year-old gifted cricketer Rupert Finch, never talked. Thirty years ago, Prince Charles had to go as young as 19 to find, in Lady Diana Spencer, something almost extinct in post-feminist times, a girl with a history and no past. But Diana’s shy virginity concealed a time bomb: her wounded, insatiable need for love.

A month after announcing their engagment, Lady Diana Spencer and Prince Charles attend a 1981 dinner at Goldsmith Hall. Diana was 19.

“There is nothing wounded about Kate. She’s from wholesome middle-class stock. She’s great ballast for William who, beneath his royal aplomb, is wounded too. She’s mastered the art of being what seems a contradiction in terms—appropriately edgy; the odd flash of midriff or nocturnal thigh in a too-short skirt for a nightclub excursion sexy but solid; middlebrow, not elitist. The only controversial thing she has ever done is wear sequined hot-pants and take a spill with her legs in the air at a Day-Glo Midnight Roller Disco charity event in South London, for which she did about two years’ penance.

September 2008: Kate Middleton arrives at the Day-Glo Midnight Roller Disco Charity event in South London in disco sequins, tiny shorts, and ready to roller skate.

Kate Middleton falls on the floor in a most unladylike sprawl. It was rumored that the Queen thought Kate was a show-off.

Kate Middleton has been embroiled in more than one sexy fashion faux pas. A case in point: the 2002 charity fashion event for St. Andrew's College at which she modeled this see-through "frock." Both Kate and Prince William were students at St. Andrew's at the time, and "Wills" was in the audience that night. Although he had met Kate before the $325-a-plate event, when he saw her on the catwalk, he was smitten.

“In the couple’s wedding interview, you could see the outline of their successful dynamic. William said he tried to impress Kate with his cooking, but the food would start burning, and ‘Kate would come to the rescue and take charge.’

“Third, patience. It’s taken close to a decade to reel William in. Kate has had to endure the ridicule of being Waity Katie even among the royals themselves. ‘They have been practicing long enough,’ Prince Charles said heartily at Poundbury, his model village in Devon, where he was when the news broke.

‘It’s brilliant news. It has taken them a very long time,’ commented Queen Elizabeth, who, in her business-like way had tried to get this over and done with last June before the impending calendar crush of Philip‘s 90th, her Diamond Jubilee, and the 2012 Olympics.

“In order not to fuel rumors as the perpetual princess in waiting, Kate rarely emerged with William in public of late unless it was one of those innumerable country weddings of all their mutual friends. What could she possibly have been doing all those years of trying to look busy? As she put it in the engagement interview, ‘working really hard’ at the family business that sells children’s toys and paraphernalia based in Ashampstead, near their home in Berkshire. Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still. The palace machine will take over. The portcullis will come down.

Prince William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot.

“William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot at RAF Valley on the island of Anglesey, and the happy couple will live in a remote farmhouse in North Wales, where there is 33 inches of rain a year. There she can tend to the urgent priority of royal wife, the speedy manufacture of the heir and the spare.

“But that’s “appropriate” too. In the dire mood of the upcoming austerity cuts, England needs the joy of a royal wedding as badly as it did 30 years ago, when we watched enthralled as Charles and Di tied the knot. But she needs it on a budget. The fact that Kate’s a “commoner” is suddenly a PR boon for the royals. With an Old Etonian prime minister and a savage round of economic cutbacks, a pedigreed royal bride would be a hard message to sell to a grumpy press and parliament. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty—perhaps the Guards’ Chapel, where William and Harry held a service to mark the 10th anniversary of their mother’s death, instead of Westminster Abbey?—and preferably green.

“Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still.

“Most important still, Kate’s perseverance and resilience has persuaded the queen that her future granddaughter-in-law is nothing at all like Her, like Diana, the golden-haired Rebecca of the Royal House of Windsor. When William chose to bestow on Kate his mother’s 18-carat oval blue sapphire-and-diamond engagement ring, it was not only a token of love but a thrilling gesture of confident daring.

Kate Middleton's engagement ring belonged to Princess Diana

“After Diana’s death in 1997, the 15-year-old prince told his father he wanted the ring for his future engagement. He said Tuesday the ring represented a time his parents were happy. Now, after all the years the royal establishment have spent trying to erase that magical disruption known as Diana, England’s future king showed the world in the strongest, most personal way he knew how that he was determined to bring his mother back.”

Source: The Daily Beast

Read Full Post »

Princess Diana, 1997

Following her 1996 divorce from Prince Charles, Princess Diana downsized her life. She reduced her Kensington Palace staff to cleaner, cook, and dresser with Paul Burrell filling in the gaps as her man Friday. The police, not the Royal Protection Squad, accompanied her to public events. She pared down the list of charities she supported from 100 to 6.  

She culled her wardrobe, throwing out dresses that reminded her of her previous life, famously donating 79 of them to charity at a June 1997 Christie’s auction, including the black dress she wore while dancing with actor John Travolta at the White House in 1985.

American Actor John Travolta and Princess Diana of Great Britain dance at the White House, 1985.

She changed her friends. She dumped old confidante Elton John after he acted as a go-between with her and fashion designer Gianni Versace for Versace’s 1997 coffee-table book Rock and Royalty.  Diana blamed John for carelessly placing a photograph of the Princess and her sons in the book amid a portfolio of semi-nude male models, which Diana rightly feared would upset the Queen

In July 1997, Diana did make up with Elton John, consoling him at Versace’s memorial service. 

Princess Diana comforts rock star Elton John at the 1997 memorial for slain fashion designer Gianni Versace

By the end of August, Diana, too, would be dead, and John would play the piano at her funeral. In 2008, John reflected on Princess Diana’s last year:

I think in the end…Diana trusted the wrong people. She didn’t trust the people she should have trusted, her true friends. I always thought the people that really felt for her and really were true to her she just was a bit airy fairy towards in the end.”

Fergie was another of Diana’s old friends that got the heave-ho in the last year of her life. This rupture was also a result of the publication of a book.

Back in 1985, Sarah, the Duchess of York, and Princess Diana were close friends.

In her memoir, My Story: by Sarah, the Duchess of York, the divorced duchess shared that she and Diana wore the same size of shoes and often shared them.  Fergie claimed that she caught a verruca—a plantar wart – after wearing a pair of Diana’s shoes.

Diana was aghast that her old friend and former sister-in-law would portray her in such unflattering detail just to make a buck. Despite Fergie’s repeated apologies, Diana would not forgive her. She never spoke to Fergie again.

Brown, Tina. “Diana’s Final Heartbreak,” Vanity Fair, July 2007.

For more on Princess Diana, click here.

Read Full Post »

Lady Diana Spencer was a nanny and nursery school teacher prior to her marriage to Charles, Prince of Wales. Photo: fall, 1980

Lady Diana Spencer was understandably nervous about marrying Charles, Prince of Wales (b. 1948).  Following their February 24, 1981, engagement announcement, Diana’s whole world was turned upside down. In a flash, nineteen-year-old Diana went from part-time nanny and nursery school teacher to the future Queen of England. Two days later, she kissed freedom goodbye forever. “Shy Di” moved out of her flat at No. 60 Coleburne Court, said a hasty goodbye to her 3 giddy roommates, and moved into Buckingham Palace, where she was sequestered for the five months leading up to her July 29 wedding, protected from the press. (1)

In their first public appearance together following their February 1981 engagement announcement, Lady Diana Spencer and Prince Charles attended a Royal Opera benefit at London's Goldsmith Hall. Lady Diana shocked the crowd by appearing in a low-cut, strapless black taffeta evening gown. "The Dress" made headlines: "Lady Di Takes the Plunge," screamed the front page of The Daily Mirror, with splendid photos of "Shy Di" spilling out of her revealing gown.

Throughout the spring, the Palace courtiers gave Diana lessons on how to be a princess. They advised her of her royal engagements, which would average 170 a year and would include Ascot, Trooping the Color, Badminton Horse Trials, Opening of Parliament, Chelsea Flower Show, Wimbledon, hospital benefits, charities, and anything for the military. They guided her through the maze of royal rules: wear hats in public and bright colors to stand out; wave from the elbow, not the wrist; never use a public lavatory.

‘The worst thing about being a princess,’ said Diana years later, ‘is having to pee.'”(1)

They handed her stacks of history books to read about her future role as Princess of Wales.

27th March 1981: Charles, Prince of Wales, his fiancee Lady Diana Spencer, and Queen Elizabeth II at Buckingham Palace, London, after she gave her consent for their wedding.

It was all too much for Diana. She longed to be with Charles, who was often unavailable, having embarked on a 5-week tour of the United States, Australia, and New Zealand, among his other royal duties.  The Royal Family – when they were at the Palace, each with their own separate apartments – did nothing to help her feel at home. In fairness, each of the royals did have their own very busy schedules. Nevertheless, Diana was cut off from ordinary companionship. She felt insecure, lonely, and afraid.

 I missed my girls [roommates] so much I wanted to go back there and sit and giggle and borrow clothes and chat about silly things, just being in  my safe shell again….I couldn’t believe how cold everyone was [at Buckingham Palace].” (2)

Lady Diana Spencer (l.) walks with Camilla Parker-Bowles at Ludlow Racecourse in 1980, where Prince Charles was competing.

Along with palace isolation and wedding jitters, Diana agonized over whether Charles was still in love with his married mistress, Camilla Parker Bowles, although Charles swore their affair was a thing of the past. How could that be true, wondered Diana. Camilla telephoned Charles constantly and he always took her calls in private. Camilla and her husband were often included as weekend house guests at Sandringham, the royal family country house. Camilla haunted Diana and Charles’s courtship days. 

Diana befriended Charles’s righthand man, Michael Colborne, peppering him with questions about Charles’s relationship with Camilla. Diana became bulimic from the worry and lost twenty pounds in just three months. She became weak and emotionally labile. 

 

Camilla Shand as a debutante in 1965. She and Prince Charles met in 1970 and considered marriage. Lord Louis Mountbatten advised Charles against marrying the love of his life, citing Camilla's wild past and lack of aristocratic lineage.

Her fears over Camilla increased when, tucked among the wedding presents in the office Diana shared with Colborne, Diana discovered a curious little parcel. Over fierce objections from Colborne, she opened it, only to discover a gold bracelet with a lapis pendant engraved with the initials “F” and “G” entwined.

Diana became enraged. She knew the significance of the two letters: earlier friends had informed her that “F” and “G” stood for “Fred and Gladys,” the pet nicknames Charles and Camilla had for each other. Diana pressed Colborne about the gift:

‘I know it’s for Camilla,’ she said. ‘So why won’t you admit it? What does it mean? Why is Charles doing this?'” (2)

Colborne refused to answer any more questions, other than to admit that he had ordered the gift at Charles’s request. Diana was livid with jealousy. 

She confronted Charles. He said he had indeed ordered the bracelet from Asprey’s for Camilla and was going to give it to her in person to signal the end of their relationship. He maintained it was a farewell gift but Diana didn’t believe him. They quarreled and she withdrew in tears.

Diana, Princess of Wales (1961-1997) in an undated photo.

The wedding day was bearing down on Diana like a freight train. Her fairytale was morphing into a nightmare. There wasn’t time enough to process all the change that was taking place in her young life.

Her weight plummeted. She became wisp-thin. Her bridal gown with its 25-foot train, puffy sleeves, and ivory taffeta was almost ready, although the dressmakers had to keep taking in the seams due to Diana’s dramatic weight loss.  Between the first and last fittings, Diana’s waist shrank from 29 inches to 23-and-a-half inches.

In June, two weeks before her wedding, Diana attended Ascot Week where she was treated by the public and the media like an international film star.

Lady Diana attends Royal Ascot for the first time, June 1981.

Everyone was fascinated with this new breed of royalty. Diana was fresh, lovely, and natural. She had a real English rose complexion. Her larkiness was such a refreshing change of pace from the stodgy Royal Family with all their rules and stiffness.

But the crush of the crowd and the press, who trailed her at every outing, distressed Diana:

‘During tea at the back of the royal box at the races she was practically in tears and had to be escorted home early.'” (3)

Lady Diana Spencer watches Prince Charles play polo at Tidworth during their engagement. The wedding is four days later. Photo: July 25, 1981

On Monday, July 28, 1981, the day before her wedding, Diana lunched with her sisters while Charles met with Camilla with the gift. Diana confided to her sisters that she didn’t want to marry someone who was still in love with his mistress.

‘It’s bad luck, Duch,’ said her sister Sarah, using the family nickname for Diana. “Your face is on the tea towels, so you’re too late to chicken out now.”” (2)

It was too late to chicken out by the time Lady Diana Spencer considered breaking her engagement to Prince Charles. Her face was on the tea-towels already.

As Sarah pointed out, it was too late. England was awash in kitchy wedding memorabilia featuring the royal couple’s photos. London was crawling with tourists and international journalists and television crews. Sadly, there was no turning back for Diana.

The wedding went ahead as scheduled at St. Paul’s Cathedral. The Queen had sent 2,500 invitations to friends, families, and heads of state, plus the crowned heads of Europe. The ceremony was telecast to 750 million people. On that July day, Lady Diana Spencer (1961-1997) became newly titled as Diana, Princess of Wales. She outranked all other women in the realm, except Queen Elizabeth II and the Queen Mother. (1)

Wedding Bells chimed on July 29, 1981, when Lady Diana Spencer married Charles, Prince of Wales, at St. Paul's Cathedral in London.

Diana was right to have been worried about Camilla breaking up her marriage. Shortly after marrying Diana – some say five years later, others, that they never stopped seeing each other –  the Prince resumed his relationship with Camilla. The marriage was long over before the royal Wales divorced in 1996.

(1) Kelley, Kitty. The Royals. New York: Warner Books, Inc., 1997.

(2) Morton, Andrew. Diana – Her True Story – In Her Own Words. Michael O’Mara Books, Ltd., 2003.

(3) Bradford, Sarah. Elizabeth: A Biography of Her Majesty The Queen. New York: Riverhead Books, 1996.

Readers: For more on Princess Diana, click here.

 

Read Full Post »

Princess Diana and lover Dodi Al Fayed in the summer of 1997.

“The more I hear and read and think about Diana’s and Dodi’s deaths in the Pont d’Alma tunnel, in Paris, on August 31, 1997, in what is possibly the world’s most famous car crash, the more I doubt the truth of their great romance. If it was anything at all, it was a flirt, a fling…. Like the conspiracy theory surrounding their deaths, their romance, too, was orchestrated by Mohamed Al Fayed [Dodi’s father]. The shrine to the eternal love of Dodi and Diana, in Harrods, the most famous of English department stores, owned by Al Fayed [until May 2010], is a popular tourist attraction. People line up to look at it. They speak in whispers, as if they were in church…. 

“The shrine, which is tacky but curiously touching, consists of a fountain, two large portraits—one of Dodi and one of Diana—and floor-lamp-size candles, the scent of lilies in the air. Under a glass pyramid is a crystal glass from which one of them had drunk champagne in the Imperial Suite of the Ritz Hotel just before they died, and the so-called engagement ring, which Dodi had bought that afternoon at the jewelry shop down the street from the Ritz. Diana never wore it.

They had been romantically involved with each other for less than a month. 

Harrods shrine for Princess Diana & Dodi Fayed. Harrods' former owner, Mohamed Al Fayed, is Dodi's father. At the six-month inquest of Dodi and Diana's death (2007-2008), Al Fayed testified of his belief in a vast conspiracy by the British Royal Family under the direction of Prince Philip to murder Princess Diana. The inquest into Princess Diana's death that was carried out at the Royal Courts of Justice in London concluded she and her boyfriend Dodi Fayed were killed by gross negligence of their driver, who was speeding and was more than three times over French drunk driving limit. (Lisa's History Room)

Pakistani-born cardiologist, Hasnat Khan (b. 1960), who was purported to be the love of Princess Diana's life. They met in London in 1995 and carried on an affair until he ended the relationship. No photographs exist of the couple. (Lisa's History Room)

“All was not as it seemed in the love department of the famous Dodi-Diana romance. Several friends of Diana’s told me she was downhearted after the breakup of her romance with Hasnat Khan, the Pakistani surgeon, with whom she was still in love. They say Khan ended his serious relationship with Diana because, as a respected doctor, he could not stand the publicity that overwhelmed her life…. 

“What is rarely mentioned, although it is well known, is the existence of a beautiful American model named Kelly Fisher, who wore on her left hand an enormous and very expensive engagement ring. She says her fiancé had bought her a mansion in Malibu, where they would live after their marriage. She had tentatively set the date of August 9, 1997, for the wedding, nearly a month off. Her fiancé was Dodi Al Fayed. 

American underwear model Kelly Fisher, who claimed to be Dodi Al Fayed's fiancee. Dec. 2007 (Lisa's History Room)

“The two – Dodi and Kelly Fisher – were in Paris together on July 14, when Dodi was summoned by his father to join Princess Diana 

on the Jonikal,the yacht Mohamed Al Fayed had reportedly purchased for $20 million the day after the Princess accepted his invitation for a sailing trip with her sons, William and Harry.

Princess Diana on the Jonikal, the yacht Mohamed Al Fayed bought exclusively to entertain her. July 1997 (Lisa's History Room)

Kelly was left behind in Paris, though a few days later she was flown to St. Tropez and transported to another Al Fayed yacht. There she languished during the day while waiting for evening visits from Dodi. 

“Diana returned to the Jonikal in August. The fact that she came back for a second visit so soon really shows her loneliness more than it does a passion for Dodi. Her two sons were at Balmoral, one of the Queen’s castles, with their father, Prince Charles, and their grandparents the Queen and Prince Philip, as was their August habit. Diana wasn’t being invited around to the great English estates for long weekends. She had become too famous. It was too difficult to have her stay. Strangers gathered at the gates to get a glimpse of her. Helicopters hovered. She really had no place to go.

Charles, the Prince of Wales (center) is flanked by his two sons, Princes William or "Wills" (l) and Henry or "Harry." This photo, taken by the boys' nanny at the royal estate Balmoral in Scotland, was their 1996 Christmas card. In that year, Prince Charles and Princess Diana divorced.

“The Jonikal invitations were perfect. A splendid yacht. A helicopter. A private plane. Guards to keep the paparazzi at bay. She probably knew that she was being used by a social climber for his and his son’s advancement in London society, but in high society it was a fair deal. Each benefited.

Princess Diana and Dodi Al Fayed on the Jonikal July/August 1997 (Lisa's History Room)

This photo of Diana, Princess of Wales, kissing Dodi Al Fayed appeared in the Sunday Mirror on August 10, 1997, as she vacationed on Dodi's father's yacht, the Jonikal. Three weeks later, Dodi and Di would be killed in a car accident in Paris. (Lisa's History Room)

“The shrine to the eternal love of Diana and Dodi, on view at Harrods, doesn’t have quite the same impact once you hear about Kelly’s role in the story. It’s still tacky, but it’s no longer touching. It’s calculated. What Al Fayed has created is a shrine to himself: “Look at how I have suffered” is the message…. 

“Dodi loved taking movie stars to Hollywood parties and premieres and being photographed with them. He once said to his friend, former gossip columnist Jack Martin, 

‘When do you think I’ll go out with a girl so famous I’ll get my picture on the cover of People?’

“… ‘Well, he got his wish.’ said Jack. ‘A little late, though.'”

Princess Diana graces the cover of the August 25, 1997, issue of People Magazine. (Lisa's History Room)

source:  “Two Ladies, Two Yachts, and a Billionaire,” by Dominick Dunne, May 2008, Vanity Fair.

Readers: For more posts on this blog about the British Royal Family, click here.  See, in particular, “Princess Diana: Death Photos Leaked.”

Read Full Post »

« Newer Posts - Older Posts »