Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘the British Royal Family’

Prince Philip, 97, takes a carriage ride through the grounds of Windsor Castle. ca. October 20, 2018

As I mentioned in my blog post, “Prince Philip’s Mum had a Habit,” Prince Philip of the United Kingdom, known as the Duke of Edinburgh, the Prince Consort of Queen Elizabeth II, was born in 1921 on a kitchen table in Corfu, Greece, in a house that had no electricity or running water. But Philip was not of peasant stock. He was Prince Philip of Greece, born into a royal family with ties to German, British, Dutch, Russian, and Danish royal houses. Oddly enough, however, neither Philip’s parents nor his four beautiful sisters had a drop of Greek blood in them. Yet they were a branch of the Greek Royal Family.

Prince Philip’s mother was Princess Alice of Battenberg. Alice’s great grandmother, Queen Victoria of England, had been present at her birth in the Tapestry Room at Windsor Castle in England. Philip’s father, Prince Andrew of Greece and Denmark, had been born in Athens, Greece. The two married in 1903 in Germany, the native country of Princess Alice’s parents.

Princess Alice of Battenberg and Prince Andrew of Greece, ca. their wedding 1903

Head spinning yet? There’s a reason Queen Victoria of England is called “the grandmother of Europe.” Her descendants fanned across the continent. She and other royal matriarchs and patriarchs were quite the matchmakers, shoring up old alliances and creating new ones, through arranged royal marriages. This proved to be a problem both health wise (hemophilia) and when European countries found themselves warring with one another, especially during both World War I and II, pitting blood relatives against one another in deadly warfare, a confusion of loyalties.

But I digress. My goal today is to shed some light on Princess Alice (1885-1969) and her struggle with mental illness. Alice was born with a large disadvantage in life: she was deaf. She learned to lip read and speak English and German. She studied French and, after her engagement to Prince Andrew, began to learn Greek.

Her husband, Prince Andrew (1882-1944), a military man, was a polyglot. His caretakers taught him English as he grew up, but he insisted upon speaking only Greek with his parents. He also spoke Danish (his father was originally a Danish prince), French, German, and Russian (his mother was Russian—a Romanov). Alice had spent her early years between her family homes in England and Germany whereas Andrew’s roots were in Denmark and Russia. She was Lutheran, although others say she was Anglican. He was Greek Orthodox.

Andrew—known to his friends and family as “Andrea”—had hoped that he and his new bride Alice could settle down permanently in Greece. From the beginning of their marriage, though, Prince Andrew and his family’s safety within Greece waxed and waned. The Greek political situation was always unstable. Prince Andrew fell in and out of favor with the reigning political parties. One moment he was forced to resign his army post and then, in 1912 during the Balkan Wars, he was reinstated. It was during the Balkan Wars that Princess Alice—sometimes referred to as “Princess Andrew”—acted as a nurse, assisting at operations and setting up field hospitals, work for which King George V of Great Britain awarded her the Royal Red Cross in 1913.

Writing to her mother, Victoria, Marchioness of Milford Haven, on November 2, 1912, Alice recalled a scene at a field hospital following the arrival of wounded soldiers from a victorious battle by the Greeks at Kailar:

Our last afternoon at Kozani was spent in assisting at the amputation of a leg. I had to give chloroform at a certain moment and prevent the patient from biting his tongue and also to hand cotton wool, basins, etc. Once I got over my feeling of disgust, it was very interesting….[A]fter all was over, the leg was forgotten on the floor and I suddenly saw it there afterwards and pointed it out to Mademoiselle Agyropoulo, saying that somebody ought to take it away. She promptly picked it up herself wrapped it up in some stuff, put it under her arm and marched out of the hospital to find a place to bury it in. But she never noticed that she left the bloody end uncovered, and as she is as deaf as I, although I shouted after her, she went on unconcerned, and everybody she passed nearly retched with disgust—and, of course, I ended by laughing, when the comic part of the thing struck me.”

The next day, Alice’s mother’s lady-in-waiting, Nona Kerr, arrived in Greece. She went to see Alice. Nona then wrote a letter to Alice’s mother, telling her how Alice seemed. Nona wrote to Victoria that it “would make you proud to hear the way everyone speaks of Princess Alice. Sophie Baltazzi, Doctor Sava, everyone. She has done wonders.” She also noted that Alice was “very thin…At present she simply can’t stop doing things. Prince Andrew wants to send her back to Athens to the babies [Alice and Andrew had three daughters by then: Margarita (b. 1905), Theodora (b. 1906), Cécile (b. 1911)] soon, but I don’t think he will succeed just yet….” Alice was suffering from mania, probably triggered by sleep deprivation, hunger, cold, exposure, and PTSD.

During the war, Andrew’s father was assassinated and he inherited a villa on the island of Corfu, Mon Repos. The family moved there.

In June of 1914, Alice gave birth to a fourth daughter, Sophie.

Margarita, Theodora, Cecilie and Baby Sophie in 1914

One month later, World War I broke out across Europe. Andrew’s brother, King Constantine of Greece, declared the neutrality of his country. However, the Greek ruling party sided with the Allies. During the war, Prince Andrew, unwisely, made several visits to Great Britain, one of the Allied countries. Rumors circulated in the British House of Commons that Andrew was a German spy. This stirred up suspicions in Greece. Was Prince Andrew indeed a spy for the Central Powers?

Prince Andrew and Princess Alice of Greece, 1916. Note Prince Andrew’s right eye monocle.

By 1917, the whole Greek royal family was forced to flee Greece, as they were suspected of consorting with the enemy. Most of the Greek royals, including Alice and Andrew and their family, took refuge in Lucerne, Switzerland. At the end of the war, in July of 1918, Alice’s two maternal aunts, Tsarina Alexandra (Alix) and the Grand Duchess Elizabeta Feodorovna (Ella), were killed by the Bolsheviks in the Russian Revolution.

So much suffering and tragedy, living in constant fear, doomed to exist in a world devoid of sound, living here, traveling there, led Alice to seek comfort in mystic religion. Together with her brother-in-law Christo, they performed automatic writing, a precursor to the use of a ouija board to receive supernatural messages from the spirit world. Alice was superstitious. She was often seen dealing herself cards and getting messages from this, especially when she had important decisions to make. She continued to read books on the occult.

After three years in Swiss exile, the political situation in Greece became more favorable to the Royals. In 1920, the Greek Royal family was invited to return home. Prince Andrew and Princess Alice happily re-established themselves and their family in their peaceful villa, Mon Repos. But the country was still in turmoil. Greece was embroiled in another regional military conflict, The Greco-Turkish War, AKA The Asia Minor Campaign. Prince Andrew was put in command of The II Army Corps.

All of this instability had transpired before their son Prince Philip was born on June 10, 1921, at Mon Repos. Prince Andrew was not present for his first son’s birth as he was on the battlefield.

Princess Alice of Greece holds newborn Prince Philip of Greece. June/July 1921

 

Prince Andrew of Greece and Denmark holds his fifth child and only son, Prince Philip of Greece, born June 10, 1921.

Fast forward a year or so. The October 27, 1922 headlines in the New York Times read:

SEIZE PRINCE ANDREW FOR GREEK DEBACLE

Constantine’s Brother to Be Interned at Athens

New Tribunal Arrests Four Others

The Greek defeat in Asia Minor in August 1922 had led to the September 11, 1922 Revolution, during which Prince Andrew was arrested, court-martialed, and found guilty of “disobeying an order” and “acting on his own initiative” during the battle the previous year. Many defendants in the treason trials that followed the coup were shot by firing squad and their bodies dumped in holes on the plains at Goudi, below Mount Hymettus. British diplomats assumed that Andrew was also in mortal danger. They called upon King George V of England to act. However, King George V refused to risk inflaming the situation further, causing an international incident, by allowing Andrew to settle in London. In December of 1922, he sent the British cruiser, HMS Calypso, to ferry Andrew’s family to France. Andrew, though spared the death sentence, was banished from Greece for life. Eighteen month-old Philip was transported in an improvised cot made from an orange crate. The family settled at Saint-Cloud on the outskirts of Paris, in a small house loaned to them by Andrew’s generous sister-in-law, Princess Marie Bonaparte, AKA Princess George of Greece. Andrew and his family were stripped of their Greek nationality, and traveled under Danish passports.

Princesses Sophie, Cecilie, Theodora, and Margarita of Greece, sisters of Prince Philip of Greece. ca. 1922

Alice and Andrew celebrated their silver wedding anniversary on October 8, 1928. Each member of the family had made it a point to be at Saint Cloud that beautiful autumn day so they could commemorate the special event with a group photograph in the garden.

Prince Philip poses with his family for a photograph to mark his parents’ silver wedding anniversary in October of 1928. A young Philip stands to the right of his mother, Princess Alice, and father, Prince Andrew of Greece and Denmark. From left to right are Philip’s sisters, all Princesses of Greece & Denmark: Margarita, Theodora, Sophie, and Cecilie.

Five years into exile, the family of six often found themselves more apart than together, traveling a lot, scattered across the European continent, staying with relatives, enjoying the London social season, on holiday, or attending a royal funeral or wedding. It was an idle life which had no real purpose.

Two weeks after the anniversary, Alice privately gave up her Protestant faith and became a member of the Greek Orthodox Church. By May of 1929, she had become “intensely mystical,” and would lie on the floor so that she could receive divine messages. She told others that she could heal with her hands. She said she could stop her thoughts like a Buddhist. Her husband stayed away that summer and would not return until September. Alice wrote her mother that soon she would have a message to tell the world. She told Andrew’s cousin that she, Alice, was a saint. She carried sacred objects around the house with her in order to banish evil influences. She proclaimed she was the “bride of Christ.”

Andrew and Alice’s mother Victoria summoned Alice’s gynecologist who diagnosed her psychosis. Her sister-in-law the French Princess Marie Bonaparte, a great friend of the famous psychoanalyst Dr. Sigmund Freud, arranged for Alice to see one of Freud’s former co-workers, the psychoanalyst Dr. Ernst Simmel, just outside Berlin. Dr. Louros accompanied Alice in her journey and she was admitted to Simmel’s clinic. Dr. Simmel diagnosed Alice as “paranoid schizophrenic” and said she was suffering from a “neurotic-prepsychotic libidinous condition” and consulted Freud about it. Freud advised “an exposure of the gonads [ovaries] to X-rays, in order to accelerate the menopause,” presumably to calm her down. Was Alice consulted about this? Probably not. The treatment was carried out.

Alice did not improve. On May 2, 1930, she was involuntarily committed at the Bellevue private psychiatric clinic at Kleuzlingen in Switzerland. This event marked the end of their once-close family life. Though they did not divorce, Alice and Andrea’s marriage was effectively finished. Andrew closed the family home at Saint-Cloud and disappeared, moving to the South of France, where he frittered away his life drinking, gambling, and womanizing. The girls were ages 16, 19, 24, and 29, and would all be married by 1932, so they were less affected by the fallout of their mother’s breakdown and their father’s abdication of his family role. Unfortunately, two of the girls ended up marrying German Nazis. Philip, though, was only nine years old when his mother was institutionalized and his father abandoned him. Philip would have little contact with his mother for the rest of his childhood which was spent living with his mother’s relatives in England and in attending boarding schools in England, Germany, and Scotland.

Prince Philip of Greece, 1930 (AP)

Footnote: Philip’s aunt, Princess Marie Bonaparte, who had arranged for Princess Alice to be treated by Freud and his colleague, was very wealthy and influential. Her mother had owned the casino in Monte Carlo and Princess Marie had inherited this money. As you will remember, Marie had very generously provided Alice and Andrea with their house at Saint Cloud.  In 1938, Princess Marie Bonaparte paid the Nazis a ransom of 12,000 Dutch guilders to allow Dr. Sigmund Freud and his family the freedom to leave Vienna and move to London. The Nazis were rounding up and killing both Jews and psychoanalysts and Freud was a Jewish psychoanalyst.

Dr. Sigmund Freud arrives in Paris on his way to London, accompanied by Princess Marie Bonaparte and the American Ambassador In Paris William C. Bullitt. June 5, 1938

The Freud family relaxes in the garden at Princess Marie Bonaparte’s home in Saint-Cloud, France. June 5, 1938. Freud is lounging as he is deathly ill with oral cancer. He smoked 20 cigars a day.

Freud spent his first day of freedom in Marie’s gardens in Saint-Cloud before crossing the Channel to London, where he lived for his last 15 months. A few weeks later, Princess Bonaparte traveled to Vienna to discuss the fate of Freud’s four elderly sisters left behind. Her attempts to get them exit visas failed. All four of Freud’s sisters would perish in Nazi concentration camps.

Readers, for more on the European Royal Families here on Lisa’s History Room, click here. To read more about Prince Philip and Princess Alice, click here.

Sources:
Eade, Philip. Prince Philip: The Turbulent Early Life of the Man Who Married Queen Elizabeth II.
Vickers, Hugo. Alice: Princess Andrew of Greece. 
wikipedia and various Internet sites

Read Full Post »

George VI (Albert Frederick Arthur George; 14 December 1895 – 6 February 1952) was King of the United Kingdom and the Dominions of the British Commonwealth from 11 December 1936 until his death. He was the last Emperor of India, and the first Head of the Commonwealth.

George VI (Albert Frederick Arthur George; 14 December 1895 – 6 February 1952) was King of the United Kingdom and the Dominions of the British Commonwealth from 11 December 1936 until his death. He was the last Emperor of India, and the first Head of the Commonwealth.

It was Christmas, 1939, and Great Britain was at war with Nazi Germany. Like his father before him, King George VI would continue the holiday tradition of addressing the British Empire in a live radio message. That year, he would broadcast from the royal country house at Sandringham, where he and his family would spend Christmas.

The Royal Residence at Sandringham, England

The Royal Residence at Sandringham, England

King George VI and his family leave Buckingham Palace, 1939, to spend Christmas at their country house at Sandringham. Pictured are the King and his wife Queen Elizabeth, daughters Princesses Elizabeth and Margaret Rose. Princess Elizabeth would become Queen Elizabeth upon the death of her father in 1952.

King George VI and his family leave Buckingham Palace, 1939, to spend Christmas at their country house at Sandringham. Pictured are the King and his wife Queen Elizabeth, daughters Princesses Elizabeth and Margaret Rose. Princess Elizabeth would become Queen Elizabeth upon the death of her father in 1952.

You will remember that King George VI was not a man comfortable with public speaking. His struggle to overcome a debilitating speech impediment – a stutter – was immortalized in the 2011 American Academy Award-winning film for Best Picture, “The King’s Speech.” A shy, nervous man, a heavy smoker and drinker (it would kill him at 56), King George VI would have preferred to have remained the Duke of York, living a quiet, out-of-the-public eye life with his sturdy wife and two rosy-cheeked daughters.

British Royal Princesses Elizabeth (l.) and Margaret Rose. February 1939, 7 months before the outbreak of WWII

British Royal Princesses Elizabeth (l.) and Margaret Rose. This photo was taken in February 1939, seven months before the outbreak of WWII.

King George VI – born Albert, called Bertie – never wanted to be king. He wasn’t supposed to be king. He was only king because his brother David had abdicated the throne in 1936 and he, Bertie, was next in line. Nevertheless, unwillingness aside, this unlikely monarch would rise to the occasion and be the very king the British people so sorely needed in a time of great trouble.

It was December 25, 1939, the day of the broadcast. Dressed in the uniform of the Admiral of the Fleet, the tall and too thin sovereign approached the table where two radio microphones were set up, taking his seat.

King George VI addresses his people on September 19, 1939, at the outbreak of WWII.

King George VI addresses his people on September 19, 1939, at the outbreak of WWII.

Taking a few deep breaths, he began to speak, slowly yet solidly. Measuring his words carefully, he spoke from the heart:

“A new year is at hand. We cannot tell what it will bring. If it brings peace, how thankful we shall all be. If it brings us continued struggle we shall remain undaunted.”

Toward the end of his nine-minute broadcast, he said:

“I feel that we may all find a message of encouragement in the lines which, in my closing words, I would like to say to you:”

He then read from a poem given to him by his 13-year-old daughter, Princess Elizabeth,

I said to the man who stood at the Gate of the Year,
‘Give me a light that I may tread safely into the unknown.’
And he replied, ‘Go out into the darkness, and put your hand into the Hand of God.
That shall be better than light, and safer than a known way.’”*

He finished by saying,

“May that Almighty Hand guide and uphold us all.”

For a king not known for compelling speeches, this one would be a landmark. It united King and Country in common cause and inspired the people to hold fast. After all, at this point in history, no one knew that the Allies would triumph. Britain was to face five more years of war and brutal bombing by Hitler before the day of liberation would arrive. The end of 1939 was a shaky time and great leadership by King, Queen, and Prime Minister Winston Churchill would hold Britain steady against the Nazi aggressors.

Queen Elizabeth and King George VI of Great Britain stop at Vallence Road, Stepney, in the East End, London, to examine the debris following an air raid in the Second World War. October 4, 1945

Queen Elizabeth and King George VI of Great Britain stop at Vallence Road, Stepney, in the East End, London, to examine the debris following an air raid in the Second World War. October 4, 1945

King George VI pins a Distinguished Service Medal on Chief Petty Officer C.L.Baldwin in December 1939.

King George VI pins a Distinguished Service Medal on Chief Petty Officer C.L.Baldwin in December 1939.

Listen to the last four minutes of the King’s Christmas 1939 message here:

For more about the British Royal Family on this blog, click here.

Click here for the full text of the King’s 1939 Christmas Message plus The REAL austerity Christmas: How a nation gripped by fear kept calm and carried  on three months after outbreak of war in 1939

*“The Gate of the Year,” by Minnie Haskins (1908)

Read Full Post »

Is Kate pregnant? While William, 29, plus the Danish Crown Prince and Princess tasted peanut paste at a recent visit to a global supply center for Unicef, Kate politely refused -- and reportedly gave her husband of six months a knowing look.

Tabloids are abuzz with speculation that Kate Middleton, the Duchess of Cambridge, is expecting her first child with Prince William. Buckingham Palace refuses to deny or confirm such a statement but there are hints that there may be some truth to the rumor.

It is all started with Kate refused to sample some peanut paste in a Unicef food packet in a royal visit to Copenhagen. (Doctors warn expectant mothers against eating nuts.) She further fueled speculation  on another occasion when she refused a glass of champagne while hosting a charity dinner on behalf of Prince Charles. (Expectant mothers shouldn’t drink alcohol.)

In Touch magazine claims that Kate is six weeks pregnant. In Touch‘s sources have been reliable in the past, having correctly revealed both the couple’s honeymoon plans and the Queen‘s wedding gift to Kate.

Learn more at The Daily Beast.

Readers: For more on Kate, the Duchess of Cambridge, on Lisa’s History Room, click here.

Read Full Post »

In 2009, British Esquire named Prince Charles the World's Best Dressed Man. "He is perfectly turned out in a double-breasted suit," they claim. "Admirably, the prince keeps his wardrobe in appropriate style: we're told he has a room laid out like a tailor's shop."

Not in Front of the Corgis,  a new book to be released in June 2012 by biographer Brian Hoey, gives us a “behind closed doors” look at the British Royal Family.  Here’s a preview of a section on Prince Charles and Camilla:

Prince Charles employs 133 staff to look after him and Camilla, more than 60 of them domestics: chefs, cooks, footmen, housemaids, gardeners, chauffeurs, cleaners, and his three personal valets—gentleman’s gentlemen—whose sole responsibility is the care of their royal master’s extensive wardrobe and choosing what he is to wear on any particular day. A serving soldier polishes the prince’s boots and shoes every day—he has 50 handmade pairs each costing over £800 ($1275) by Lobb of St James’s—and a housemaid washes his underwear as soon as it is discarded.

Nothing Charles or Camilla wears is ever allowed near a washing machine. Particular attention is paid to handkerchiefs, which are monogrammed and again all hand-washed, as it was found that when they were sent to a laundry, some would go missing—as souvenirs. HRH’s suits, of which he has 60, cost more than £3,000 ($4780) each, and his shirts, all handmade, cost £350 ($558) a time (he has more than 200), while his collar stiffeners are solid gold or silver. Charles’s valets also iron the laces of his shoes whenever they are taken off.

Source: The Daily Beast

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Prince William of Great Britain and Catherine Middleton announce their engagement on November 16, 2010, in a side room at Clarence House, London.

This is the site of Prince William's October 20 proposal to Kate Middleton: at one of Kenya's stark Rutundu Log Cabins near Lake Rutundu on Africa's second highest peak. With no electricity, the couple, both 28, celebrated their engagement by a roaring fire and a bottle of bubbly. In an interview, the prince revealed that he had been carrying around the heirloom engagement ring in his knapsack for three weeks, all the time worried he might lose the irreplaceable relic that belonged to his late mother, Princess Diana.

The interior of the rustic Kenyan cabin where William proposed to Kate on Oct. 20, 2010.

Kate Middleton attended the University of St. Andrews in Scotland, where she received an Art History Degree and met her future husband, Prince William, heir to the British throne. The university claims to be "Britain's top match-making university," asserting that 10 percent of its students met the person with whom they would eventually settle down.

“Kate’s Obstacle Course” by Tina Brown:

“The future princess not only fulfilled Prince William’s requirements, she persuaded the Queen her future granddaughter-in-law is nothing like Diana. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty.

“No one has put in harder training to become a royal bride than the glossy-haired Kate Middleton. The eight-year wait has been fraught with tests she had to pass.

“First, discretion. Prince William’s smiling hostility toward the press is his non-negotiable core value. I am told he is so protective of his privacy he has been known to plant false tips with friends he distrusts and watch the media to see if they play out. William went ballistic at Christmas last year, when he suspected Kate might have been aware the tabloid snapper Niraj Tanna was lurking near a tennis court where she was playing on the Duchy of Cornwall estate, and that she graced the interloper with a camera-ready smile. Even her family has kept mum with no unruly relatives going rogue. The only telltale sign of possible impending nuptials has been Carole Middleton’s sudden suspicious determination to shed poundage on a prawn and cottage cheese diet.

“Second, virtue. The delicate issue of premarital experience has been managed by Kate with quiet dexterity. Her one known boyfriend before William at university, 22-year-old gifted cricketer Rupert Finch, never talked. Thirty years ago, Prince Charles had to go as young as 19 to find, in Lady Diana Spencer, something almost extinct in post-feminist times, a girl with a history and no past. But Diana’s shy virginity concealed a time bomb: her wounded, insatiable need for love.

A month after announcing their engagment, Lady Diana Spencer and Prince Charles attend a 1981 dinner at Goldsmith Hall. Diana was 19.

“There is nothing wounded about Kate. She’s from wholesome middle-class stock. She’s great ballast for William who, beneath his royal aplomb, is wounded too. She’s mastered the art of being what seems a contradiction in terms—appropriately edgy; the odd flash of midriff or nocturnal thigh in a too-short skirt for a nightclub excursion sexy but solid; middlebrow, not elitist. The only controversial thing she has ever done is wear sequined hot-pants and take a spill with her legs in the air at a Day-Glo Midnight Roller Disco charity event in South London, for which she did about two years’ penance.

September 2008: Kate Middleton arrives at the Day-Glo Midnight Roller Disco Charity event in South London in disco sequins, tiny shorts, and ready to roller skate.

Kate Middleton falls on the floor in a most unladylike sprawl. It was rumored that the Queen thought Kate was a show-off.

Kate Middleton has been embroiled in more than one sexy fashion faux pas. A case in point: the 2002 charity fashion event for St. Andrew's College at which she modeled this see-through "frock." Both Kate and Prince William were students at St. Andrew's at the time, and "Wills" was in the audience that night. Although he had met Kate before the $325-a-plate event, when he saw her on the catwalk, he was smitten.

“In the couple’s wedding interview, you could see the outline of their successful dynamic. William said he tried to impress Kate with his cooking, but the food would start burning, and ‘Kate would come to the rescue and take charge.’

“Third, patience. It’s taken close to a decade to reel William in. Kate has had to endure the ridicule of being Waity Katie even among the royals themselves. ‘They have been practicing long enough,’ Prince Charles said heartily at Poundbury, his model village in Devon, where he was when the news broke.

‘It’s brilliant news. It has taken them a very long time,’ commented Queen Elizabeth, who, in her business-like way had tried to get this over and done with last June before the impending calendar crush of Philip‘s 90th, her Diamond Jubilee, and the 2012 Olympics.

“In order not to fuel rumors as the perpetual princess in waiting, Kate rarely emerged with William in public of late unless it was one of those innumerable country weddings of all their mutual friends. What could she possibly have been doing all those years of trying to look busy? As she put it in the engagement interview, ‘working really hard’ at the family business that sells children’s toys and paraphernalia based in Ashampstead, near their home in Berkshire. Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still. The palace machine will take over. The portcullis will come down.

Prince William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot.

“William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot at RAF Valley on the island of Anglesey, and the happy couple will live in a remote farmhouse in North Wales, where there is 33 inches of rain a year. There she can tend to the urgent priority of royal wife, the speedy manufacture of the heir and the spare.

“But that’s “appropriate” too. In the dire mood of the upcoming austerity cuts, England needs the joy of a royal wedding as badly as it did 30 years ago, when we watched enthralled as Charles and Di tied the knot. But she needs it on a budget. The fact that Kate’s a “commoner” is suddenly a PR boon for the royals. With an Old Etonian prime minister and a savage round of economic cutbacks, a pedigreed royal bride would be a hard message to sell to a grumpy press and parliament. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty—perhaps the Guards’ Chapel, where William and Harry held a service to mark the 10th anniversary of their mother’s death, instead of Westminster Abbey?—and preferably green.

“Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still.

“Most important still, Kate’s perseverance and resilience has persuaded the queen that her future granddaughter-in-law is nothing at all like Her, like Diana, the golden-haired Rebecca of the Royal House of Windsor. When William chose to bestow on Kate his mother’s 18-carat oval blue sapphire-and-diamond engagement ring, it was not only a token of love but a thrilling gesture of confident daring.

Kate Middleton's engagement ring belonged to Princess Diana

“After Diana’s death in 1997, the 15-year-old prince told his father he wanted the ring for his future engagement. He said Tuesday the ring represented a time his parents were happy. Now, after all the years the royal establishment have spent trying to erase that magical disruption known as Diana, England’s future king showed the world in the strongest, most personal way he knew how that he was determined to bring his mother back.”

Source: The Daily Beast

Read Full Post »

Princess Diana, 1997

Following her 1996 divorce from Prince Charles, Princess Diana downsized her life. She reduced her Kensington Palace staff to cleaner, cook, and dresser with Paul Burrell filling in the gaps as her man Friday. The police, not the Royal Protection Squad, accompanied her to public events. She pared down the list of charities she supported from 100 to 6.  

She culled her wardrobe, throwing out dresses that reminded her of her previous life, famously donating 79 of them to charity at a June 1997 Christie’s auction, including the black dress she wore while dancing with actor John Travolta at the White House in 1985.

American Actor John Travolta and Princess Diana of Great Britain dance at the White House, 1985.

She changed her friends. She dumped old confidante Elton John after he acted as a go-between with her and fashion designer Gianni Versace for Versace’s 1997 coffee-table book Rock and Royalty.  Diana blamed John for carelessly placing a photograph of the Princess and her sons in the book amid a portfolio of semi-nude male models, which Diana rightly feared would upset the Queen

In July 1997, Diana did make up with Elton John, consoling him at Versace’s memorial service. 

Princess Diana comforts rock star Elton John at the 1997 memorial for slain fashion designer Gianni Versace

By the end of August, Diana, too, would be dead, and John would play the piano at her funeral. In 2008, John reflected on Princess Diana’s last year:

I think in the end…Diana trusted the wrong people. She didn’t trust the people she should have trusted, her true friends. I always thought the people that really felt for her and really were true to her she just was a bit airy fairy towards in the end.”

Fergie was another of Diana’s old friends that got the heave-ho in the last year of her life. This rupture was also a result of the publication of a book.

Back in 1985, Sarah, the Duchess of York, and Princess Diana were close friends.

In her memoir, My Story: by Sarah, the Duchess of York, the divorced duchess shared that she and Diana wore the same size of shoes and often shared them.  Fergie claimed that she caught a verruca—a plantar wart – after wearing a pair of Diana’s shoes.

Diana was aghast that her old friend and former sister-in-law would portray her in such unflattering detail just to make a buck. Despite Fergie’s repeated apologies, Diana would not forgive her. She never spoke to Fergie again.

Brown, Tina. “Diana’s Final Heartbreak,” Vanity Fair, July 2007.

For more on Princess Diana, click here.

Read Full Post »

Older Posts »