Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘Prince Charles’

Lady Diana Spencer reads a romance novel by her favourite author, Barbara Cartland. Diana is probably 16. Photo ca. 1977

Lady Diana Spencer reads a romance novel by her favorite author, Barbara Cartland. Diana is probably 16 years old. Photo ca. 1977

Princess Diana (1961-1997) loved to read romantic fiction. She devoured novels by British author Barbara Cartland, of which there was an endless and steady supply. In her lifetime, Cartland (1901-2000) is credited with having written 723 books. In 1983 alone, she wrote 23 of them. She holds The Guinness Book of World Records for writing the most books in a single year.

Reclining on a chaise lounge at her home, Cartland dictated her hundreds of stories to her secretary. They both wore pink. Pink was Cartland’s signature color.

British romance novelist Barbara Cartland dictates stories to her secretary while relaxing with one of her Pekinese pets.

British romance novelist Barbara Cartland dictates stories to her secretary Jean Smith while relaxing at home in Camfield Place in Essendon, U.K.

Cartland, self-styled as the “Queen of Romance,” was a celebrity favorite with journalists as she was always holding forth on topics of the day, and sometimes saying outrageous and unprintable things such as speculating on the private parts of the exiled Duke and Duchess of Windsor.

She was well-known for her flamboyant appearance, resembling a fairy queen with cotton candy hair. Her dresses were ultra-girly, adorned with feathers, frills, flounces, fluff, and froth. She was heavily perfumed and glittered with jewels. Her thick make-up was more suited to the stage, and the end result was often clown-like. To achieve a more youthful look, she pulled back her cheeks with the application of sticking plaster (which, sadly, often showed). Her “forests of false eyelashes” were legendary, jet black, and preposterous. Her secret? In 1959, she wrote to a fan that, instead of mascara:

I use Meltonian black shoe cream for my eyelashes.” (1)

Barbara Cartland up close and personal

Barbara Cartland up close

In her writing as well as her appearance, Cartland was an accomplished illusionist. Her books were fairy tales of the most fantastic nature. In them, the young virgin heroine – usually with an exotic name like Vada, Lalitha, Syringa, Fenella, Kamala, or Anthea – always marries Prince Charming. They live happily ever after. They never quarrel, they don’t have affairs, and they certainly don’t divorce.

More than one of Diana's Spencer's acquaintances remarked on her dreamy nature. Photo ca. 1977

More than one of Diana’s Spencer’s acquaintances remarked on her dreamy nature. Photo ca. 1977

Not so in the Spencer household. From her earliest years, Princess Diana’s parents had had a troubled marriage, and her home was a scene of violent quarrels. Diana’s mother, Frances, felt as if her husband Johnnie Spencer, Viscount Spencer, treated her like a brood mare, sending her to fertility experts to explain why she had given birth to three girls in a row. He wanted a male heir to carry on the royal family line. Diana listened behind the door when her parents had a shouting match and her sister turned up the record player volume.

Frances did give birth to a boy, Charles, but the breach in the marriage had become, by then, an unbridgeable chasm.

When Diana was six, her mother left her four children and husband to pursue an affair in London with Peter Shand Kydd, also married. In 1968, she divorced Diana’s father, Johnnie Spencer, who, surprisingly for the times, was granted custody of the children. It is not surprising once you know that a surprise witness at the divorce hearing provided the damning testimony that decided in his favor. Testifying to Johnnie’s superior parenting skills was Frances’s own mother, Lady Fermoy, testifying against her daughter.

Three months after the divorce, Frances married Kydd and they moved to Scotland. With her two older sisters away at boarding school, only Diana and her younger brother Charles remained behind at Park House on the Queen’s royal Sandringham estate. Her father holed up, silently, in his study, abandoned.

The spirit of gaiety was gone from Park House along with Frances’s furniture.” (2)

A Hazard of Hearts (1948) by Barbara Cartland

A Hazard of Hearts (1948) by Barbara Cartland

Cartland’s novels provided young Diana Spencer with an escape into a fantasy dream world. Diana came to believe in the magical rescue power of princes, waiting for her prince to ride up and take her away to her own happy ending. Her life view was shaped by this unreality and it would pitch her into a cold marriage to a man whose heart already belonged to another.

No fairy tale is complete without a wicked stepmother, and, in July, 1976, Diana got one. Her name was Raine, Countess Dartmouth. By this time, the Spencers had moved into the family’s stately home of Althorp, as Diana’s grandfather had died, passing the earldom on to Johnnie. He became the 8th Earl Spencer and Diana became Lady Diana. Raine began an extensive remodeling of Althorp, proving unpopular with Diana and her siblings, who hated their new (wicked) stepmother, calling her “Acid Raine.” Johnnie, however, became very happy after his marriage to Raine.

Princess Diana, at right, stands with stepmother, Raine, Countess Spencer, middle, and a friend. Undated photo, ca. 1977

Princess Diana, at right, stands with stepmother, Raine, Countess Spencer, middle, and a friend. Undated photo, ca. 1977

Now that you have seen this photo of Raine (above), you will not find it hard to believe that her mother was Barbara Cartland, Diana’s favorite novelist! That made Cartland Diana’s stepgrandmother. She learned of Diana’s love for her books and sent them to Diana by the cartload.

In 1977, Diana moved into Coleherne Court in South Kensington, London. Her roommates remember that she always got up before the meal was finished to clear the table. She hated dirty dishes. Diana loved to do the washing and ironing of shirts for friends. Her big sister Sarah paid her to clean her apartment. Diana was Cinderella, sweeping the hearth free of ashes.

Diana first revealed her crush on Prince Charles when on a ski holiday with friends in Val Claret in the French Alps. She surprised her friends one evening, saying that she was going to marry Charles AKA Prince Charming. According to those who knew her well, Diana kept herself chaste for her husband on their wedding night. (3)

Oxford student Adam Russell sits with Lady Diana Spencer. They are vacationing with a group in the French Alps. Russell is said to have had a ‘galumphing’ crush on Diana. Nothing, however, happened between them. According to royal author Andrew Morton, Mr Russell went travelling for a year, and when he returned to the UK in 1980 and told a friend that he liked Diana, he was told: ‘You’ve only got one rival, the Prince of Wales’. Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2257321/Revealed-Mystery-rival-Prince-Charles-pictured-relaxing-Lady-Diana-1979-Old-Etonian-aristocrat-Adam-

Oxford student Adam Russell sits with Lady Diana Spencer. They are vacationing with a group in the French Alps. Russell is said to have had a ‘galumphing’ crush on Diana. Nothing, however, happened between them. According to royal author Andrew Morton, Mr Russell went travelling for a year, and when he returned to the UK in 1980 and told a friend that he liked Diana, he was told: ‘You’ve only got one rival, the Prince of Wales’. Source: The Daily Mail

And Lady Diana did indeed marry Prince Charles on July 29, 1981. Her fairy tale unfolded as she had imagined. Her father gave her away. She wore a confection of a dress with a 25 foot-long train. She rode to St. Paul’s Cathedral in a carriage. She became Her Royal Highness, Diana, Princess of Wales. When Charles became King one day, she would become his queen, and their son, a king, too.

Prince Charles and Princess Diana smile for their wedding photo. July 1981

Prince Charles and Princess Diana smile for their wedding photo. July 1981

As we all know, Diana’s life with Charles did not have a happy ending. Her marriage was miserable, ending in a nasty divorce (1996) which led to her disastrous loneliness and tragic death (1997). Diana’s story was a fractured fairy tale of the worst imaginable kind.

By the way, stepmother Raine attended the royal wedding. However, stepgrandmother Barbara Cartland – the fairy queen who nurtured this fairy tale of Diana’s – did not attend.  Someone – maybe the Queen’s sister, Princess Margaret – considered her an embarrassment and did not want her there. We don’t know if she wasn’t invited OR was offered an invitation but declined because her seat was behind a column! Anyway, not being present at Diana’s wedding proved to be the biggest humiliation of Barbara Cartland’s life.

In 1993, Barbara Cartland remarked:

The only books Diana ever read were mine, and they weren’t terribly good for her.” (2)

In 1996, Cartland had figured out why the marriage had failed:

Of course, you know where it all went wrong. She wouldn’t do oral sex.”

Hell hath no fury like a woman scorned….

For more about Princess Diana, click here.

(1)

(2) Brown, Tina. The Diana Chronicles. New York: Doubleday, 2007.

(3)

Read Full Post »

In 2009, British Esquire named Prince Charles the World's Best Dressed Man. "He is perfectly turned out in a double-breasted suit," they claim. "Admirably, the prince keeps his wardrobe in appropriate style: we're told he has a room laid out like a tailor's shop."

Not in Front of the Corgis,  a new book to be released in June 2012 by biographer Brian Hoey, gives us a “behind closed doors” look at the British Royal Family.  Here’s a preview of a section on Prince Charles and Camilla:

Prince Charles employs 133 staff to look after him and Camilla, more than 60 of them domestics: chefs, cooks, footmen, housemaids, gardeners, chauffeurs, cleaners, and his three personal valets—gentleman’s gentlemen—whose sole responsibility is the care of their royal master’s extensive wardrobe and choosing what he is to wear on any particular day. A serving soldier polishes the prince’s boots and shoes every day—he has 50 handmade pairs each costing over £800 ($1275) by Lobb of St James’s—and a housemaid washes his underwear as soon as it is discarded.

Nothing Charles or Camilla wears is ever allowed near a washing machine. Particular attention is paid to handkerchiefs, which are monogrammed and again all hand-washed, as it was found that when they were sent to a laundry, some would go missing—as souvenirs. HRH’s suits, of which he has 60, cost more than £3,000 ($4780) each, and his shirts, all handmade, cost £350 ($558) a time (he has more than 200), while his collar stiffeners are solid gold or silver. Charles’s valets also iron the laces of his shoes whenever they are taken off.

Source: The Daily Beast

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.

Read Full Post »

The U.S. Secret Service provided security for Pope Benedict XVI at the Papal Mass in Washington, D.C., on April 17, 2008. Although the agents have no official uniform and can be seen wearing anything from tuxedos to blue jeans, they are often identified by their dark sunglasses, listening devices, and lapel pins bearing the agency's gold star logo.

The United States Secret Service uses code names to refer to the President of the United States, his family, other officials, and places. Originally, these code names were designed to protect sensitive communications, back in the day before restricted communications were routinely encrypted. Nowadays, there is no need to keep these names secret. Nevertheless, The Secret Service who guards the First Family and other U.S. officials continues to use the code names for clarity, brevity, and tradition. (1)

The U.S. Secret Service Star Logo. The U.S. Secret Service protects the President and First Family, other officials of the U.S. government, and visiting dignitaries.

General Code Names

President of the United States:  POTUS

First Lady of the United States:  FLOTUS

Vice President of the United States:  VPOTUS

The Obamas

Barack:  Renegade

Michelle:  Renaissance

Malia:  Radiance

Sasha:  Rosebud

The Bushes

George W.:  Tumbler

Laura:  Tempo

Barbara:  Turquoise

Jenna:  Twinkle

The Clintons

Bill:  Eagle

Hillary:  Evergreen

Chelsea:  Energy

The Bushes

George H.:  Timberwolf

Barbara:  Tranquility

The Carters

Jimmy:  Deacon

Rosalynn:  Dancer

Amy:  Dynamo

Secret Service agents respond to the assassination attempt on President Ronald Reagan by John Hinckley Jr. on March 30, 1981. President Reagan took a bullet in the abdomen but made a full recovery.

The Reagans

Ronald:  Rawhide

Nancy:  Rainbow

The Fords

Gerald:  Passkey

Betty:  Pinafore

The Nixons

Richard:  Searchlight

Pat:  Starlight

The Johnsons

Lyndon:  Volunteer

Lady Bird:  Victoria

Lynda Bird:  Velvet

Luci Baines:  Venus

 

A motorcade carries President John F. Kennedy and First Lady Jackie Kennedy through the streets of Dallas, Texas, on November 22, 1963. Texas Governor John Connally and wife Nellie ride in front of the Kennedys.

Secret Service agent Clint Hill stood on the running board of the car behind the Kennedy’s limo.
Agent Hill heard the first shot that hit President Kennedy. Mr Hill is the figure in the famous Zapruder film of the killing which shows him climbing onto the back of the president’s limousine. “I heard the first shot, saw the president grab his throat, lurch left, and I knew something was wrong,” recalled Hill in the book, The Kennedy Detail. Jackie Kennedy can be seen crawling out the back of the car onto the trunk to get help for her slain husband, slumped in the seat.

Agent Hill got in the back seat with Mrs. Kennedy and the president and shielded them with his body on the way to Parkland Hospital.

The Kennedys

John F.:  Lancer

Jackie:  Lace

Caroline:  Lyric

John Jr.:  Lark

Other Individuals

Queen Elizabeth II:  Kittyhawk, Redfern

Prince Charles:  Unicorn

Frank Sinatra:  Napoleon

Pope John Paul II:  Halo

Sarah Palin:  Denali

John McCain:  Phoenix

Places

The White House:  Castle

The Capitol:  Punchbowl

 

(1)  Source: Wiki “Secret Service Codename

Read Full Post »

May 6 1985: Princess Diana, Prince Charles and their sons Harry and William on board royal yacht Britannia in Venice.

It’s 1985. Prince Charles and Princess Diana have been married close to five years. He’s 37; she’s 24. They have two young and healthy sons. Charles and Di have everything. They are rich and famous and, by all rights, should be happy. They seem happy in most photos. But they are not. Their marriage is in trouble but it will be another 11 years before it crashes for good.

Princess Diana arrives at the Royal Opera House, London. Dec. 1985

It’s December – Christmastime – and the two of them are out on the town together in London. It’s a special night. They are seated at the Royal Box at the Royal Opera House at Covent Garden. It’s a VIP evening for “Friends of Covent Garden,” composed of skits and entertainment for special patrons. Silly things happen at this event – dancers sing, singers dance, and, occasionally, a celebrity might turn up on stage unexpectedly and wow the audience. Just the previous year, matter of fact, Charles and Di had done that very thing. They had performed a skit together – as Romeo and Juliet –  and the Prince had sung an ad jingle, “Just One Cornetto.”

Back to December 1985. The show is drawing to a close. Imagine Charles’s surprise when, just two numbers before the end of the show, Diana slips from the Royal Box and, minutes later, emerges on stage. She is going to perform! She wears a slinky white dress and begins dancing seductively to Billy Joel’s “Uptown Girl.” 

Princess Diana and Wayne Sleep dance to Billy Joel's "Uptown Girl" at Covent Garden, December 1985.

Uptown Girl

She’s been living in her uptown world

I bet she’s never had a backstreet guy

I bet her mama never told her why

Diana – at 5’10” – towers over her dance partner, Wayne Sleep. At 5’2″, Sleep is the shortest dancer ever admitted into the Royal Ballet School. He recalled his pas de deux with the princess that night

The Prince nearly fell out of his chair, especially when [Diana] did the kicks over my head….I was worried she’d fall apart under the spotlight, but she totally carried it off. Not many people could handle being under such scrutiny in front of an insiderly audience on that huge Covent Garden stage. She showed natural star quality.” (1)

Everyone – except Charles – is thrilled by Diana’s performance. She receives a standing ovation and eight curtain calls. At a reception afterwards, Sleep recalled that Charles was aloof, making it embarrassingly clear that he disapproved of Diana’s performance (or was he just plain jealous because he wasn’t asked to participate?). Diana had rehearsed for weeks in secret and was performing just to please Charles. Again, her efforts fall short. Of course, we know now why she couldn’t please him. He didn’t need her. He had Camilla.

Where did Diana get the personal courage to perform a seductive dance in front of 2,600 people?  Well, thank Nancy Reagan for giving Di the opportunity to shine at something she was good at. Just a month before, Diana had danced with John Travolta (at Nancy’s request) at a gala White House dinner given by the Reagans, dazzling Washington and the world with her youthful beauty, dancing grace, and sex appeal.

John Travolta and Princess Diana dance in the East Room of the White House, November 1986. Standing up to welcome Prince Charles and Princess Diana, President Reagan, in after-dinner remarks, flubbed the princess's name. Standing up in welcome, the president offered a toast to Prince Charles and "his lovely lady, Princess David."

By the time she returned to London, everyone was abuzz with Diana’s splashy American visit:

The Princess of Wales had become a walking monument – British opinion polls said she was the country’s greatest tourist attraction….One national survey calculated that from 1983-1985, she had generated $66.6 million in revenue from magazines, books, and tourists.” (2)

“Shy Di looking up through the eyelashes” had gone off to America but Confident Di had returned in her place. She made Buckingham Palace nervous – and with good reason. It could no longer control her.

(1) Brown, Tina. The Diana Chronicles. New York: Doubleday, 2007.

(2) Kelley, Kitty. The Royals. New York: Warner Books, Inc., 1997.

Readers: For more on Princess Diana and the British Royal Family, click here.

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Prince William and Kate Middleton announce their engagement at Clarence House, London, on November 16, 2010. They are both 28.

Prince William and Miss Catherine Middleton have made more decisions on their upcoming wedding,” Clarence House said in a statement, which was first released in a series of messages on Twitter.

The royal wedding will take place on Friday, April 29, 2011, at Westminster Abbey.

Kate Middleton will travel by car to the 11 a.m. service passing through some of Britain’s most historic sites – Pall Mall, Horse Guards Parade, Whitehall, and Parliament Square. The ceremony will be conducted by the Rev. John Hall and the couple will be married by the Archbishop of Canterbury, Rowan Williams.

Once the pair are husband and wife, they will travel along the same route that Middleton arrived in, but this time, in a horse-drawn carriage. Prince William’s grandmother, Queen Elizabeth II, will host a gathering at Buckingham Palace for guests. Afterward, William’s father, Prince Charles, will organize a private dinner for friends and family.

Source: Google News

Readers, for more on this blog about the royal wedding and the British Royal Family, click here.

Read Full Post »

Kate Middleton (born Jan. 9, 1982) and Prince William of Great Britain announce their plans to marry (November 16, 2010). Kate's sapphire and diamond engagement ring belonged to the Prince's mother, Diana, Princess of Wales.

Since the November 16, 2010, announcement of her engagement to Prince William, all eyes have been on the lovely Kate Middleton, Britain’s princess-in-waiting (maybe to be titled “Her Royal Highness Princess Catherine of Wales”) and future queen. Everything from her plans to marry at Westminster Abbey on April 29, 2011, to her fashion picks is hot, hot news.

At the press conference, Kate looked so smashing in her sapphire blue, gathered-front engagement dress that the outfit became an instant fashion “must have.” It caused a shopping frenzy with women eager to copy Kate’s classic, ladylike, but sexy look. Only two days after she was seen wearing the silk jersey Issa London frock, the dress was sold out in London. It then became available online at Net-a-Porter.com for $535 but quickly sold out.

Within days, Tesco launched a replica version of the dress that was 20 times cheaper than the Issa, selling at £16 ($15.50). The Tesco version – in cotton – featured the same Issa length and waist-flattering, self-tie wrap style but with short sleeves. Within one hour of its availability, the Tesco knockoff design – dubbed “the Kate Middleton dress” – was sold out.

This cotton dress by the Florence + Fred line at Tesco.com emulates the blue Issa London design which Kate Middleton wore to face the press in November 2010 to announce her engagement to Prince William. This knockoff sold out online in one hour, a testimony to the power of Miss Middleton's influential fashion sense.

Peacocks, another British “high street” budget chain retailer, was not about to outdone by the competition.  They released an even cheaper version than Tesco’s – in polyester with three-quarter-length sleeves – that also sold out within hours of hitting the market. Peacocks anticipated the instant sell-out, setting up the ‘Waity Katie’ waiting list dedicated to the dress in order for customers to avoid disappointment. Kate Middleton received the  nickname ‘Waity Katie’  because she knew her fiance nine years before he proposed marriage.

Peacocks' polyester version of the Kate Middleton Issa dress, costing just £14.

It wasn’t just Kate’s dress that caused a fashion sensation. Jewelers around the world have been inundated with requests for replicas of her sapphire-and-diamond engagement ring. It is the same ring that Prince William’s father Prince Charles gave William’s mother, Lady Diana, in 1981, when they became engaged. After Diana’s death, the ring was passed down to Prince Harry, Diana’s second son and William’s younger brother. Harry decided to give William their mother’s ring to give to Kate as her engagement ring.

Kate Middleton's engagement ring

Jewelers were caught off guard by the sheer volume of customer requests for replicas of the engagement ring:

‘Our website crashed, phones are ringing like crazy,’ said Michael Arnstein, CEO of the Natural Sapphire Co. ‘We just hope we can handle the demand.'”

 

Princess Diana's engagement ring, now being worn by Kate Middleton. Prince Charles proposed to Lady Diana without a ring. After accepting Charles's proposal, Diana chose her own ring from a selection at Garrard Jewelers. Set on a gold band, this 18 carat oval cluster ring features a sapphire surrounded by 16 small diamonds.

Stores and websites are flooded with fake sapphire rings for sale. Below is a photo of one store’s offering:

 

Readers, for more of my posts on Kate Middleton and the British Royal family, click here.

Read Full Post »

Older Posts »