Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘Prince Philip’

Wood Farm on the Sandringham Estate, a property of the British Royal Family

Since retiring from public service in August 2017, Prince Philip, the Duke of Edinburgh, has spent most of his time at Wood Farm, a secluded cottage on the edge of the royal Sandringham Estate on the Norfolk coastline. The modest red-brick, five-bedroom property, just a few miles from the big house, allows Philip privacy and a place to indulge his many hobbies, among them, oil painting.

nintchdbpict000321400438-e1493947183311

Prince Philip, 1965. Credit: Rex Features

article-0-0b06192a000005dc-543_634x504

“The Queen at Breakfast, Windsor Castle,” by H.R.H. Duke of Edinburgh. oil on canvas, 1965. This intimate view of the Queen of England, relaxing and reading the Racing Post at breakfast, is one of the pieces in Prince Philip’s private collection. Both the Queen’s reading material and the two paintings displayed on the walls of the Windsor Dining Room allude to her delight in horses.

Read Full Post »

40285cd500000578-4494218-prince_philip_pictured_in_2006_took_up_carriage_driving_in_1971_-a-19_1494489987528

Prince Philip, pictured in 2006, took up carriage driving in 1971 after retiring from playing polo

In 1971, Prince Philip of England gave up polo. He was fifty years old. Not one to sit still, he cast about trying to come up with some other exciting activity that best befit his physical abilities. In a 2017 interview, Philip said,

I was looking round to see what next, I didn’t know what there was available. And I suddenly thought, well, we’ve got horses and carriages so why don’t I have a go. So I borrowed four horses from the stables in London, took them to Norfolk and practiced and thought – why not?

The Duke was instrumental in establishing carriage driving as a sport. He gathered a committee of equestrian experts to come up with a set of international rules for the fledgling sport. It involves dressage, time trials, and a challenging obstacle course. The sport involves either two or four-wheeled carriages pulled by a single horse, a tandem or four-in-hand team.

Philip took up the reins, competing on the British team at World and European Championships, touring many countries including Poland, Hungary, and the Netherlands. “It was very entertaining,” volunteered Philip.

What did Philip enjoy most about this thirty years of carriage racing?

They were all fun. I mean – it so happened, I don’t know why – but I always did rather well at dressage.* I didn’t manage the obstacles very well.

Interviewed at the Royal Windsor Horse Show, he shared that his favorite moment in carriage racing was, “Turning over here [Windsor] in the water.” Most of the carriages he raced were antiques and, in the rough and tumble of the sport, were regularly smashed up.

402895ab00000578-4494218-prince_philip_drives_the_queen_s_team_of_part_bred_cleveland_bay-a-16_1494489987479 1974

Prince Philip drives the Queen’s Team of part-bred Cleveland Bays at Home Park Windsor in 1974

*Dressage is “the highest expression of horse training” where “horse and rider are expected to perform from memory a series of predetermined movements.”

Source: The Daily Mail

Read Full Post »

pp2-750x499On January 17, Prince Philip of England, aka the Duke of Edinburgh, was involved in a two-car collision near the Sandringham Estate in Norfolk. Although he was accompanied by a female driver, Prince Philip was behind the wheel and bears the responsibility for the accident. Philip, 97, driving a black Land Rover, pulled onto the busy A149 and was T-boned by a black Kia carrying two women and a baby. The Land Rover rolled onto its side and Philip was pulled to safety through the 4 x 4’s sunroof as it lay on is side. He was shaken but conscious and unhurt. Two people in the Kia were treated for minor injuries. One witness said the Kia was smoking and looked as if it might explode. Philip explained that he was dazzled by the winter sun and, apparently, did not see the oncoming Kia.

philip

For photos and more, see The Daily Mail.

 

 

Read Full Post »

Prince Philip and his wife, Queen Elizabeth II of England, are both direct blood descendants of Queen Victoria of England. They are both her great great grandchildren. Prince Philip’s mother, Princess Alice of Greece, was born at Windsor Castle with her great grandmother Queen Victoria present. Prince Philip and Queen Elizabeth II are related in four different ways. Through their connection to Queen Victoria, they are third cousins.

 

Queen-Prince-Philip-family-tree-1132617

Wonderful Readers: For more posts on the British Royal Family here on Lisa’s History Room, click here.

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Prince William of Great Britain and Catherine Middleton announce their engagement on November 16, 2010, in a side room at Clarence House, London.

This is the site of Prince William's October 20 proposal to Kate Middleton: at one of Kenya's stark Rutundu Log Cabins near Lake Rutundu on Africa's second highest peak. With no electricity, the couple, both 28, celebrated their engagement by a roaring fire and a bottle of bubbly. In an interview, the prince revealed that he had been carrying around the heirloom engagement ring in his knapsack for three weeks, all the time worried he might lose the irreplaceable relic that belonged to his late mother, Princess Diana.

The interior of the rustic Kenyan cabin where William proposed to Kate on Oct. 20, 2010.

Kate Middleton attended the University of St. Andrews in Scotland, where she received an Art History Degree and met her future husband, Prince William, heir to the British throne. The university claims to be "Britain's top match-making university," asserting that 10 percent of its students met the person with whom they would eventually settle down.

“Kate’s Obstacle Course” by Tina Brown:

“The future princess not only fulfilled Prince William’s requirements, she persuaded the Queen her future granddaughter-in-law is nothing like Diana. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty.

“No one has put in harder training to become a royal bride than the glossy-haired Kate Middleton. The eight-year wait has been fraught with tests she had to pass.

“First, discretion. Prince William’s smiling hostility toward the press is his non-negotiable core value. I am told he is so protective of his privacy he has been known to plant false tips with friends he distrusts and watch the media to see if they play out. William went ballistic at Christmas last year, when he suspected Kate might have been aware the tabloid snapper Niraj Tanna was lurking near a tennis court where she was playing on the Duchy of Cornwall estate, and that she graced the interloper with a camera-ready smile. Even her family has kept mum with no unruly relatives going rogue. The only telltale sign of possible impending nuptials has been Carole Middleton’s sudden suspicious determination to shed poundage on a prawn and cottage cheese diet.

“Second, virtue. The delicate issue of premarital experience has been managed by Kate with quiet dexterity. Her one known boyfriend before William at university, 22-year-old gifted cricketer Rupert Finch, never talked. Thirty years ago, Prince Charles had to go as young as 19 to find, in Lady Diana Spencer, something almost extinct in post-feminist times, a girl with a history and no past. But Diana’s shy virginity concealed a time bomb: her wounded, insatiable need for love.

A month after announcing their engagment, Lady Diana Spencer and Prince Charles attend a 1981 dinner at Goldsmith Hall. Diana was 19.

“There is nothing wounded about Kate. She’s from wholesome middle-class stock. She’s great ballast for William who, beneath his royal aplomb, is wounded too. She’s mastered the art of being what seems a contradiction in terms—appropriately edgy; the odd flash of midriff or nocturnal thigh in a too-short skirt for a nightclub excursion sexy but solid; middlebrow, not elitist. The only controversial thing she has ever done is wear sequined hot-pants and take a spill with her legs in the air at a Day-Glo Midnight Roller Disco charity event in South London, for which she did about two years’ penance.

September 2008: Kate Middleton arrives at the Day-Glo Midnight Roller Disco Charity event in South London in disco sequins, tiny shorts, and ready to roller skate.

Kate Middleton falls on the floor in a most unladylike sprawl. It was rumored that the Queen thought Kate was a show-off.

Kate Middleton has been embroiled in more than one sexy fashion faux pas. A case in point: the 2002 charity fashion event for St. Andrew's College at which she modeled this see-through "frock." Both Kate and Prince William were students at St. Andrew's at the time, and "Wills" was in the audience that night. Although he had met Kate before the $325-a-plate event, when he saw her on the catwalk, he was smitten.

“In the couple’s wedding interview, you could see the outline of their successful dynamic. William said he tried to impress Kate with his cooking, but the food would start burning, and ‘Kate would come to the rescue and take charge.’

“Third, patience. It’s taken close to a decade to reel William in. Kate has had to endure the ridicule of being Waity Katie even among the royals themselves. ‘They have been practicing long enough,’ Prince Charles said heartily at Poundbury, his model village in Devon, where he was when the news broke.

‘It’s brilliant news. It has taken them a very long time,’ commented Queen Elizabeth, who, in her business-like way had tried to get this over and done with last June before the impending calendar crush of Philip‘s 90th, her Diamond Jubilee, and the 2012 Olympics.

“In order not to fuel rumors as the perpetual princess in waiting, Kate rarely emerged with William in public of late unless it was one of those innumerable country weddings of all their mutual friends. What could she possibly have been doing all those years of trying to look busy? As she put it in the engagement interview, ‘working really hard’ at the family business that sells children’s toys and paraphernalia based in Ashampstead, near their home in Berkshire. Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still. The palace machine will take over. The portcullis will come down.

Prince William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot.

“William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot at RAF Valley on the island of Anglesey, and the happy couple will live in a remote farmhouse in North Wales, where there is 33 inches of rain a year. There she can tend to the urgent priority of royal wife, the speedy manufacture of the heir and the spare.

“But that’s “appropriate” too. In the dire mood of the upcoming austerity cuts, England needs the joy of a royal wedding as badly as it did 30 years ago, when we watched enthralled as Charles and Di tied the knot. But she needs it on a budget. The fact that Kate’s a “commoner” is suddenly a PR boon for the royals. With an Old Etonian prime minister and a savage round of economic cutbacks, a pedigreed royal bride would be a hard message to sell to a grumpy press and parliament. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty—perhaps the Guards’ Chapel, where William and Harry held a service to mark the 10th anniversary of their mother’s death, instead of Westminster Abbey?—and preferably green.

“Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still.

“Most important still, Kate’s perseverance and resilience has persuaded the queen that her future granddaughter-in-law is nothing at all like Her, like Diana, the golden-haired Rebecca of the Royal House of Windsor. When William chose to bestow on Kate his mother’s 18-carat oval blue sapphire-and-diamond engagement ring, it was not only a token of love but a thrilling gesture of confident daring.

Kate Middleton's engagement ring belonged to Princess Diana

“After Diana’s death in 1997, the 15-year-old prince told his father he wanted the ring for his future engagement. He said Tuesday the ring represented a time his parents were happy. Now, after all the years the royal establishment have spent trying to erase that magical disruption known as Diana, England’s future king showed the world in the strongest, most personal way he knew how that he was determined to bring his mother back.”

Source: The Daily Beast

Read Full Post »

Princess Diana and lover Dodi Al Fayed in the summer of 1997.

“The more I hear and read and think about Diana’s and Dodi’s deaths in the Pont d’Alma tunnel, in Paris, on August 31, 1997, in what is possibly the world’s most famous car crash, the more I doubt the truth of their great romance. If it was anything at all, it was a flirt, a fling…. Like the conspiracy theory surrounding their deaths, their romance, too, was orchestrated by Mohamed Al Fayed [Dodi’s father]. The shrine to the eternal love of Dodi and Diana, in Harrods, the most famous of English department stores, owned by Al Fayed [until May 2010], is a popular tourist attraction. People line up to look at it. They speak in whispers, as if they were in church…. 

“The shrine, which is tacky but curiously touching, consists of a fountain, two large portraits—one of Dodi and one of Diana—and floor-lamp-size candles, the scent of lilies in the air. Under a glass pyramid is a crystal glass from which one of them had drunk champagne in the Imperial Suite of the Ritz Hotel just before they died, and the so-called engagement ring, which Dodi had bought that afternoon at the jewelry shop down the street from the Ritz. Diana never wore it.

They had been romantically involved with each other for less than a month. 

Harrods shrine for Princess Diana & Dodi Fayed. Harrods' former owner, Mohamed Al Fayed, is Dodi's father. At the six-month inquest of Dodi and Diana's death (2007-2008), Al Fayed testified of his belief in a vast conspiracy by the British Royal Family under the direction of Prince Philip to murder Princess Diana. The inquest into Princess Diana's death that was carried out at the Royal Courts of Justice in London concluded she and her boyfriend Dodi Fayed were killed by gross negligence of their driver, who was speeding and was more than three times over French drunk driving limit. (Lisa's History Room)

Pakistani-born cardiologist, Hasnat Khan (b. 1960), who was purported to be the love of Princess Diana's life. They met in London in 1995 and carried on an affair until he ended the relationship. No photographs exist of the couple. (Lisa's History Room)

“All was not as it seemed in the love department of the famous Dodi-Diana romance. Several friends of Diana’s told me she was downhearted after the breakup of her romance with Hasnat Khan, the Pakistani surgeon, with whom she was still in love. They say Khan ended his serious relationship with Diana because, as a respected doctor, he could not stand the publicity that overwhelmed her life…. 

“What is rarely mentioned, although it is well known, is the existence of a beautiful American model named Kelly Fisher, who wore on her left hand an enormous and very expensive engagement ring. She says her fiancé had bought her a mansion in Malibu, where they would live after their marriage. She had tentatively set the date of August 9, 1997, for the wedding, nearly a month off. Her fiancé was Dodi Al Fayed. 

American underwear model Kelly Fisher, who claimed to be Dodi Al Fayed's fiancee. Dec. 2007 (Lisa's History Room)

“The two – Dodi and Kelly Fisher – were in Paris together on July 14, when Dodi was summoned by his father to join Princess Diana 

on the Jonikal,the yacht Mohamed Al Fayed had reportedly purchased for $20 million the day after the Princess accepted his invitation for a sailing trip with her sons, William and Harry.

Princess Diana on the Jonikal, the yacht Mohamed Al Fayed bought exclusively to entertain her. July 1997 (Lisa's History Room)

Kelly was left behind in Paris, though a few days later she was flown to St. Tropez and transported to another Al Fayed yacht. There she languished during the day while waiting for evening visits from Dodi. 

“Diana returned to the Jonikal in August. The fact that she came back for a second visit so soon really shows her loneliness more than it does a passion for Dodi. Her two sons were at Balmoral, one of the Queen’s castles, with their father, Prince Charles, and their grandparents the Queen and Prince Philip, as was their August habit. Diana wasn’t being invited around to the great English estates for long weekends. She had become too famous. It was too difficult to have her stay. Strangers gathered at the gates to get a glimpse of her. Helicopters hovered. She really had no place to go.

Charles, the Prince of Wales (center) is flanked by his two sons, Princes William or "Wills" (l) and Henry or "Harry." This photo, taken by the boys' nanny at the royal estate Balmoral in Scotland, was their 1996 Christmas card. In that year, Prince Charles and Princess Diana divorced.

“The Jonikal invitations were perfect. A splendid yacht. A helicopter. A private plane. Guards to keep the paparazzi at bay. She probably knew that she was being used by a social climber for his and his son’s advancement in London society, but in high society it was a fair deal. Each benefited.

Princess Diana and Dodi Al Fayed on the Jonikal July/August 1997 (Lisa's History Room)

This photo of Diana, Princess of Wales, kissing Dodi Al Fayed appeared in the Sunday Mirror on August 10, 1997, as she vacationed on Dodi's father's yacht, the Jonikal. Three weeks later, Dodi and Di would be killed in a car accident in Paris. (Lisa's History Room)

“The shrine to the eternal love of Diana and Dodi, on view at Harrods, doesn’t have quite the same impact once you hear about Kelly’s role in the story. It’s still tacky, but it’s no longer touching. It’s calculated. What Al Fayed has created is a shrine to himself: “Look at how I have suffered” is the message…. 

“Dodi loved taking movie stars to Hollywood parties and premieres and being photographed with them. He once said to his friend, former gossip columnist Jack Martin, 

‘When do you think I’ll go out with a girl so famous I’ll get my picture on the cover of People?’

“… ‘Well, he got his wish.’ said Jack. ‘A little late, though.'”

Princess Diana graces the cover of the August 25, 1997, issue of People Magazine. (Lisa's History Room)

source:  “Two Ladies, Two Yachts, and a Billionaire,” by Dominick Dunne, May 2008, Vanity Fair.

Readers: For more posts on this blog about the British Royal Family, click here.  See, in particular, “Princess Diana: Death Photos Leaked.”

Read Full Post »

Older Posts »