Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘the Queen Mother’

At a 1968 British society wedding in Kent, Hollywood legend Elizabeth Taylor snaps a souvenir picture of the Queen Mum (seated), mother of Queen Elizabeth II. The Queen Mum

At a 1968 British society wedding in Kent, Hollywood legend Elizabeth Taylor cannot resist snapping a souvenir picture of "the Queen Mum" (seated), mother of Queen Elizabeth II.

“The Queen Mum,” born Elizabeth Bowes-Lyon (1900-2002), was the beloved British Royal Family matriarch from 1953 until her death at age 101. Of Scottish birth, she served as Queen consort to her husband King George VI from 1936 until his death in 1952, when their daughter Princess Elizabeth took the throne as Elizabeth II.

During the London Blitz in WWII, the Queen Mum – who was then naturally referred to as Queen Elizabeth – insisted that she and the King remain in Buckingham Palace after it was bombed by the German luftwaffe. The Queen remarked to her mother-in-law that she was more affected by the bombing of the East End of London than by the bombing of the Palace:

“I’m glad we have been bombed,” she said. “Now, I can look the East End in the eye.” (1)

British King George VI and his wife Queen Elizabeth (later Elizabeth, the Queen Mother) survey the damage to Buckingham Palace from German bombs. Both the King and Queen were in the Palace when the attack hit the palace grounds and chapel on the morning of September 13, 1940. As they made their way to the palace shelter, they felt the Palace shake under the assault of high explosive and incendiary bombs. They were unhurt. Undeterred by the danger, the royal couple vowed to stay in London in the Palace.

I am still just as frightened of bombs as I was at the beginning,” the Queen wrote to a favourite niece. “I turn bright red and my heart hammers….I’m a beastly coward but I do believe that a lot people are, so I don’t mind! Well, darling, I must stop. Tinkety tonk old fruit and down with the Nazis.”(2)

Her indomitable spirit in the face of German aggression boosted British morale to such a degree that Adolf Hitler called her “the most dangerous woman in Europe.”

Her scary skinny sister-in-law, Wallis, the Duchess of Windsor, hated and mocked her, calling her by the unflattering nickname “Cookie” behind her back, mocking her love of sweets and resulting plumpness. The Queen Mum, however, did not hide her love of fun, jokes, champagne, and good food. In the 2010 movie, “The King’s Speech,” the Queen Mum, played by Helena Bonham Carter, is shown eating candies in the backseat of a car.

Her ultimate accolade for anyone or anything was “delicious.”(2)

Elizabeth, the Queen Mother

A new book by British monarchy chronicler, Brian Hoey, gives us yet another “behind the palace walls” glimpse of the Queen Mum enjoying her sweets.  Not in Front of the Corgis, scheduled for a June 2012 release, relates this anecdote: 

Lord Callaghan, when he was prime minister (1976-1979), was a frequent guest of the Queen Mother’s at Clarence House. Once, when just the two of them were present, she was eating from an enormous box of chocolates when he arrived.  She asked him if he would like one. He said, “Yes.” She then pointed to one in the middle of the box and said, “Have that one.” During the time he was eating his one specified chocolate, she ate three more. 

She then invited him to take another, once again selecting the one he should have. This went on for the remainder of the morning, with Her Majesty always pointing to the ones he could have.

As Callaghan left, he spoke to The Queen’s Page, asking why he was offered only particular chocolates by the Queen. The Page let him in on the secret:

“Those are the ones with hard centers. Her Majesty only eats the chocolates with soft centers.”(3)

(1) Source: BBC

(2) Source: The Daily Beast

(3) Source: The Daily Beast

Faithful readers:

  •  For more on the Queen Mum on this blog, click here.
  • For more on the British Royal Family on this blog, click here.
  • For more on Elizabeth Taylor on this blog, click here.
  • For more on Wallis, the Duchess of Windsor on this blog, click here.

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

 

U.S. President Jimmy Carter (right) visits Buckingham Palace in May, 1977, and is greeted (l to r) by Queen Elizabeth II, Prince Philip, and the Queen Mother. Let me just point out that both Elizabeth and her mum are carrying purses. The Queen is never without her purse. The Queen Mum's purse blends so nicely with her frock they look cut from the same cloth! Although the Queen wears both gloves, her mother has taken off her right glove, presumably to shake Carter's hand - but he has something else in mind for her! (Lisa's History Room)

U.S. President Jimmy Carter only visited the British Royal Family once during his presidency but, in that short time, he made a very strong impression. In London for an economic summit in May, 1977, Queen Elizabeth II invited Carter to Buckingham Palace. While meeting her and other members of the royal family, Carter broke protocol and kissed the Queen’s mother right smack on the lips. 

Carter’s Southern hospitality did not sit well with the Queen Mother (1900-2002) who snapped,

Nobody has done that since my husband died.”(1)

Her husband, King George VI, died in 1952.

The Queen Mother took an instant dislike to the former peanut farmer from Georgia. Later, she wrote about the unpleasant encounter. Evidently, she had seen Carter leaning in for a smooch and had tried to dodge his ample lips:

 I took a sharp step backwards – not quite far enough.” (2)

While there are no obligatory ways to greet the Queen and the royal family, often a man bows his head or simply shakes hands. An American is not required to bow or curtsy. Planting a kiss on the royal lips is definitely out of bounds!

(1) www.mirror.co.uk

(2) Shawcross, William. The Queen Mother: The Official Biography. 2009

READERS: For more posts on the British Royal Family, click here.

For more on Jimmy Carter, click here.

Read Full Post »