Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘Queen Elizabeth II’

Queen Elizabeth II and Catherine, the Duchess of Cambridge, took a preview tour of Buckingham Palace’s royal wedding exhibit on Friday. 

Catherine, Duchess of Cambridge, and her grandmother-in-law, Queen Elizabeth II of Great Britain, are on their way to view Buckingham Palace's royal wedding exhibit, July 22, 2011. Uncharacterically, the Queen is not carrying her trusty handbag.

The Royal Collection show, called “The Royal Wedding Dress: A Story of Great British Design,” opened to the public today. It brings together the Duchess of Cambridge’s Alexander McQueen white and ivory Irish lace wedding dress, shoes, tiara, earrings, and a replica bouquet for the public to view up close.

Among the items displayed at the Queen's London residence include the Cartier Halo tiara, worn by Kate Middleton on her wedding day. The understated headpiece was made in 1936 and purchased by the Duke of York (later King George VI) for his wife, Elizabeth's mother (also Elizabeth). Queen Elizabeth received it as an 18th-birthday present, at which time she was Princess Elizabeth. The delicate diamond tiara was lent to Kate by the Queen.

The Palace expects over 500,000 people to buy tickets to the ten-week exhibit. Both at home and abroad, Prince William and Kate are wildly popular, as evidenced by the overwhelmingly warm reception they received earlier this summer on their 2011 Royal Tour of Canada with a detour to Hollywood.

Kate Middleton's bridal shoes will be on display at Buckingham Palace this summer. Custom made by Alexander McQueen's Sarah Burton to match her wedding dress, Kate's elegant pumps are made of ivory duchesse satin with lace hand-embroidered by the Royal School of Needlework.

Kate and William’s wedding cake was a fruit cake designed by Fiona Cairns. It was covered in cream and white icing, decorated with over 900 sugar paste flowers and elaborate scrollwork. Fiona Cairns’ cakes are in huge demand; Sir Paul McCartney orders one every Christmas.

Kate designed her wedding cake to match its surroundings. She took into account that her wedding reception was to be held in the Picture Gallery in Buckingham Palace. The room has high ceilings so she chose a cake that towered but was not too tall or thin. She wanted something with presence. Architectural elements in the room, for instance, garlands on the walls, were reproduced loosely on the fourth tier piping: roses, acorns, ivy leaves, apple blossom and bridal roses. The cakemaker would not reveal her exact recipe but did disclose that she used a range of produce from dried fruits such as raisins and sultanas to walnuts, cherries, grated oranges and lemon, French brandy and free-range eggs and flour to create her historic confection.

Of course, the centerpiece of the exhibit was Kate’s wedding dress and veil. An ongoing tradition, viewing royal wedding gowns has wide public appeal. For instance, Princess Diana‘s 1981 Elizabeth Emanuel wedding gown continues to be viewed and is currently part of a travelling exhibition. 

Kate and the Queen view Kate's wedding gown display in Buckingham Palace. July 20, 2011.

Upon viewing the installation of Kate’s wedding dress and veil, the Queen was heard to exclaim, 

“Horrid, isn’t it? Horrid and dreadful!”

 

The Queen is not amused.

The ivory and white Alexander McQueen gown is displayed in a dark and gloomy fashion with the veil and tiara hovering eerily above. 

The Duchess of Cambridge's wedding gown is displayed without a mannequin.

It appeared the mannequin’s lack of a head may have upset the Queen.

Source: HuffStyle 

Readers: For more on Lisa’s History Room about the British Royal Family, click here.

Read Full Post »

William and Kate drive Prince Charles' Aston Martin through the streets of London on their wedding day, thrilling the crowds.

Following a post-nuptials luncheon buffet for 650 guests given by Queen Elizabeth II at Buckingham Palace, Prince William took his new bride Kate out for a spin in his father’s vintage Aston Martin. The crowd in the street was taken by surprise to see the royal couple, the newly-christened Duke and Duchess of Cambridge, appear on the streets so spontaneously, and sent up mighty cheers, applause, and laughter as the 41-year-old blue sportscar rolled by. William and Kate waved and smiled as they passed the wildly exuberant crowds lining the curbs, waving British flags.

On the front of the car was a large red letter “L”  which stands for “learners permit” bordered by 4 red hearts. Red, white, and blue ribbons and bows decorated the front bonnet. White bows and colored party balloons -two bearing the initials C and W and others shaped like hearts and stars – fluttered gaily from the rear bumper. The novelty license plate proclaimed JU5T WED.

Prince William is distracted from his driving as an RAF helicopter salutes him overhead. Note the special license plate for his wedding day.

The royal car is said to have been specially decorated by that fun-loving prankster Prince Harry.

Best man Prince Harry waves to the crowd as he makes the journey by carriage procession to Buckingham Palace following the Royal Wedding of his brother, Prince William, to the lovely Miss Catherine Middleton.

A Range Rover followed close behind the snazzy convertible. Overhead a yellow Sea King Search and Rescue helicopter with the B Flight 22 Squadron did a flyby to honor the Prince on his wedding day. Prince William is an RAF Search and Rescue helicopter pilot with the same squadron based in Anglesey, Wales.  

RAF colleagues of Prince William did a flyby over Buckingham Palace on his wedding day.

The couple, who had just that morning exchanged televised wedding vows at Westminster Abbey before a worldwide audience of millions, were on their way up the Mall, 500 yards away, to Clarence House, where they would change their clothes for the night’s festivities.

William had already changed clothes once. He had worn a red Irish Guards tunic as he tied the knot but, for the drive down the Mall, had swapped the tunic for an Irish Guards frock coat. In the open auto, Kate still wore the Alexander McQueen wedding dress 

Prince William and the former Miss Kate Middleton, now known as the Duke and Duchess of Cambridge, pose joyously for their official wedding pictures in the Throne Room at Buckingham Palace. April 29, 2011

“a glorious sweep of ivory and white silk gazar with hand-embroidered English and French Chantilly lace and 58 organza-covered buttons snaking up the back. It had a discreet v-neck, long lace sleeves and a train that measured nearly nine feet long. Middleton’s slender waistline was emphasized by the gown’s narrow bodice and slight padding at the hips—a nod to Victorian style.”

As for that spiffy sportscar….

Queen Elizabeth had given the Seychelles blue Aston Martin Volante DB6 MKII to her son Prince Charles in 1969 as a 21st birthday gift. The Prince of Wales -who is environmentally sensitive – converted it to run on sustainable fuel in 2008. It now uses E85 bioethanol, made from English wine wastage. The car is said to be roughly valued at £350,000.

Below is an old photo of Prince Charles taking his wife at the time, Princess Diana, William’s late mother, for a spin in the same Aston Martin convertible.

In this undated photo, Prince Charles and Princess Diana are seen driving away in the Prince's blue Aston Martin.

Readers: For more on the British Royal Family and the Royal Wedding, click here.

Read Full Post »

The Royal Wedding: Britain's Prince William and Catherine, Duchess of Cambridge, travel to Buckingham Palace in the 1902 State Landau, along the Procession Route, after their wedding in Westminster Abbey in London, April 29, 2011. Kate is wearing the Queen's Cartier "halo" tiara, on loan for the occasion.

Every bride wears something borrowed and, for Kate Middleton, that special something belongs to the Queen of England, Elizabeth II, who became Kate’s grandmother upon marriage. On loan for her royal wedding, the newly ennobled Catherine, Duchess of Cambridge, anchored her veil with the demure diamond sparkler.

Royal Wedding: Kate Middleton's veil was of silk ivory tulle with hand-embroidered lace flowers.

The 1936 tiara, which was purchased by King George VI for the Queen Mother, was presented to the Queen on her 18th birthday, Buckingham Palace confirmed with the Daily Mail.

Royal Wedding: Kate Middleton dazzles with her smile and diamond sparklers.

Other sparklers, besides her beautiful smile, were Kate’s earrings:

With her hair swept behind her ears, Middleton wore leaf-shaped diamond earrings by Robinson Pelham, which were made to match her tiara. They also featured a diamond set drop and pavé set diamond suspended in the center.
The earrings were a gift from her parents, Carole and Michael Middleton.

 

Pelham’s design for the earrings was inspired by the Middleton family’s new coat of arms, which includes acorns and oak leaves.

In advance of her marriage to Prince William of Great Britain, Catherine "Kate" Middleton and family were granted a new coat of arms.

The three acorns represent Mr. and Mrs. Middleton’s three children (Catherine, Philippa and James). Acorns were chosen because the area in which the children were brought up – West Berkshire, England – is surrounded by oak trees, a symbol of both England and strength.

The gold chevron at the center of the design represents Kate’s mother, Carole,  whose maiden name is Goldsmith. The two thinner chevrons flanking the gold chevron represent hills and mountains, symbolizing the family’s love for the great outdoors. The colours blue and red are the principal colours from the flag of the United Kingdom.

Approved by the Queen, Miss Middleton’s personal Coat of Arms has been presented in the form of a ‘lozenge’ and is shown suspended from a ribbon, which indicates that Kate, at the time, was an unmarried daughter.

Readers: For more posts on the British Royal Family, click here.

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Prince William and Kate Middleton announce their engagement at Clarence House, London, on November 16, 2010. They are both 28.

Prince William and Miss Catherine Middleton have made more decisions on their upcoming wedding,” Clarence House said in a statement, which was first released in a series of messages on Twitter.

The royal wedding will take place on Friday, April 29, 2011, at Westminster Abbey.

Kate Middleton will travel by car to the 11 a.m. service passing through some of Britain’s most historic sites – Pall Mall, Horse Guards Parade, Whitehall, and Parliament Square. The ceremony will be conducted by the Rev. John Hall and the couple will be married by the Archbishop of Canterbury, Rowan Williams.

Once the pair are husband and wife, they will travel along the same route that Middleton arrived in, but this time, in a horse-drawn carriage. Prince William’s grandmother, Queen Elizabeth II, will host a gathering at Buckingham Palace for guests. Afterward, William’s father, Prince Charles, will organize a private dinner for friends and family.

Source: Google News

Readers, for more on this blog about the royal wedding and the British Royal Family, click here.

Read Full Post »

Princess Diana, 1997

Following her 1996 divorce from Prince Charles, Princess Diana downsized her life. She reduced her Kensington Palace staff to cleaner, cook, and dresser with Paul Burrell filling in the gaps as her man Friday. The police, not the Royal Protection Squad, accompanied her to public events. She pared down the list of charities she supported from 100 to 6.  

She culled her wardrobe, throwing out dresses that reminded her of her previous life, famously donating 79 of them to charity at a June 1997 Christie’s auction, including the black dress she wore while dancing with actor John Travolta at the White House in 1985.

American Actor John Travolta and Princess Diana of Great Britain dance at the White House, 1985.

She changed her friends. She dumped old confidante Elton John after he acted as a go-between with her and fashion designer Gianni Versace for Versace’s 1997 coffee-table book Rock and Royalty.  Diana blamed John for carelessly placing a photograph of the Princess and her sons in the book amid a portfolio of semi-nude male models, which Diana rightly feared would upset the Queen

In July 1997, Diana did make up with Elton John, consoling him at Versace’s memorial service. 

Princess Diana comforts rock star Elton John at the 1997 memorial for slain fashion designer Gianni Versace

By the end of August, Diana, too, would be dead, and John would play the piano at her funeral. In 2008, John reflected on Princess Diana’s last year:

I think in the end…Diana trusted the wrong people. She didn’t trust the people she should have trusted, her true friends. I always thought the people that really felt for her and really were true to her she just was a bit airy fairy towards in the end.”

Fergie was another of Diana’s old friends that got the heave-ho in the last year of her life. This rupture was also a result of the publication of a book.

Back in 1985, Sarah, the Duchess of York, and Princess Diana were close friends.

In her memoir, My Story: by Sarah, the Duchess of York, the divorced duchess shared that she and Diana wore the same size of shoes and often shared them.  Fergie claimed that she caught a verruca—a plantar wart – after wearing a pair of Diana’s shoes.

Diana was aghast that her old friend and former sister-in-law would portray her in such unflattering detail just to make a buck. Despite Fergie’s repeated apologies, Diana would not forgive her. She never spoke to Fergie again.

Brown, Tina. “Diana’s Final Heartbreak,” Vanity Fair, July 2007.

For more on Princess Diana, click here.

Read Full Post »

 

U.S. President Jimmy Carter (right) visits Buckingham Palace in May, 1977, and is greeted (l to r) by Queen Elizabeth II, Prince Philip, and the Queen Mother. Let me just point out that both Elizabeth and her mum are carrying purses. The Queen is never without her purse. The Queen Mum's purse blends so nicely with her frock they look cut from the same cloth! Although the Queen wears both gloves, her mother has taken off her right glove, presumably to shake Carter's hand - but he has something else in mind for her! (Lisa's History Room)

U.S. President Jimmy Carter only visited the British Royal Family once during his presidency but, in that short time, he made a very strong impression. In London for an economic summit in May, 1977, Queen Elizabeth II invited Carter to Buckingham Palace. While meeting her and other members of the royal family, Carter broke protocol and kissed the Queen’s mother right smack on the lips. 

Carter’s Southern hospitality did not sit well with the Queen Mother (1900-2002) who snapped,

Nobody has done that since my husband died.”(1)

Her husband, King George VI, died in 1952.

The Queen Mother took an instant dislike to the former peanut farmer from Georgia. Later, she wrote about the unpleasant encounter. Evidently, she had seen Carter leaning in for a smooch and had tried to dodge his ample lips:

 I took a sharp step backwards – not quite far enough.” (2)

While there are no obligatory ways to greet the Queen and the royal family, often a man bows his head or simply shakes hands. An American is not required to bow or curtsy. Planting a kiss on the royal lips is definitely out of bounds!

(1) www.mirror.co.uk

(2) Shawcross, William. The Queen Mother: The Official Biography. 2009

READERS: For more posts on the British Royal Family, click here.

For more on Jimmy Carter, click here.

Read Full Post »

« Newer Posts - Older Posts »